CDP afgezet tegen CRM, Data Warehouse en DMP

Om de CDP goed te plaatsen in het landschap van technische marketing, zet ik kort op een rij wat een CDP niet is en zet het af tegen CRM, een Data Warehouse en een DMP zodat het verschil duidelijk wordt.

Soms helpt het om te beschrijven wat iets niet is. Deze techniek heet de Via Negativa. Ik zal dus uitleggen wat een Customer Data Platform (CDP) NIET is. Dat zal je helpen om dit instrument in het landschap van de marketingtechnologie te plaatsen.

Wat zijn CDP’s niet?

CDP’s zijn niet:

Ik zal de verschillen één voor één uitleggen.

Verschil met CRM

In tegenstelling tot CRM’s verzamelen CDP’s talrijke soorten gegevens uit verschillende bronnen die geen handmatig onderhoud vereisen.

CDP’s richten zich op het identificeren van gesegmenteerde publieksprofielen om marketingstrategieën te verbeteren.

CRM’s worden doorgaans beheerd door verkopers en bevatten doorgaans gegevens over klanttransacties die handmatig worden ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van een formulier op een website. Het team gebruikt vervolgens deze gegevens om de verkooppijplijn te analyseren.

Bovendien kunnen CDP’s zowel online- als offlinegegevens vastleggen, terwijl CRM’s alleen onlinegegevens over bekende of potentiële klanten kunnen vastleggen en rapporteren.

Verschillen tussen CRM, CDP en DMP.
Verschillen tussen CRM, CDP en DMP. Tech target.

Verschil met data warehouse

CDP’s verschillen ook sterk van data warehouses. Traditionele datawarehouses worden gewoonlijk gemaakt en beheerd door IT-professionals, terwijl CDP’s worden beheerd door marketeers en weinig permanente technische ondersteuning vereisen.

Hierdoor kunnen marketeers volledige controle over hun marketingdatabases krijgen en real-time gegevens verzamelen om bruikbare inzichten voor al hun klantgegevens te creëren en te verbeteren.

CDP’s versus DMP’s

DMP’s aggregeren vooral gegevens van derden op basis van cookies, terwijl CDP’s vooral gegevens van de eerste partij analyseren op basis van de echte identiteit van de consument.

CDP’s richten zich specifiek op alle aspecten van marketing en worden daarom beschouwd als een marketingtechnologie-instrument, terwijl DMP’s meer worden beschouwd als een technologieplatform voor reclame omdat ze zich specifiek richten op het verbeteren van de targeting van display-advertenties.

Marketeers beschikken nog steeds over een grote hoeveelheid gegevens en daarom zijn CDP’s bijzonder nuttig. Ze kunnen een uniform dataplatform voor marketeers produceren om customer journeys te verbeteren door gegevens uit bronnen zoals webgedrag, mobiele apps, sociale conversaties, campagneactiviteit, enz. te combineren.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven