Een webpagina schrijven

Hoe schrijf ik voor een webpagina? Verzamel aantekeningen en creëer trefwoorden. De volgende stap is het bedenken van een werktitel en mijn volledige recept in dit artikel.

Hoe begin ik te schrijven voor een webpagina en kom ik met boeiende ideeën voor inhoud? In mijn vorige artikel heb ik de basis gelegd. Het kwam erop neer dat je jezelf informeert zoals je dat bij een copywriter zou doen.  

In dit artikel richten we ons op het blanco vel van een enkele webpagina. Ik neem aan dat je al wat aantekeningen hebt verzameld en trefwoorden hebt gecreëerd. En dan is de volgende stap het bedenken van een werktitel. Dit geeft je een duidelijke leidraad bij het schrijven, het vormt het thema.

De pagina indelen

Daarna deel ik de pagina op met tussenkopjes voor het maken van paragrafen. Ik maak een inschatting hoeveel tekst ik nodig heb en gebruik 2 of 3 alinea’s per paragraaf. Zoals je merkt, wordt de pagina nu opgedeeld in enkele kleinere vlakken. Bij het schrijven hou ik rekening met verwijzingen die ik wil maken. 

Door de indeling heb je niet alleen meer hapklare brokken gemaakt, maar de tekst ook voor de toekomstige lezer goed scanbaar gemaakt. Want bezoekers scannen eerst voordat ze lezen. Wat is hier te vinden, hoeveel tijd gaat het me kosten, kan ik mijn antwoord uit de tekst plukken?

Het schrijven

Ik maak een eerste schets. Als ik vertrouwder met een onderwerp ben dan schrijf ik het in een keer maar soms moet ik terug naar onderzoek voor meer feiten. Of zoeken naar wat meer inspiratie om er iets moois van te maken. Dan leg ik het een tijdje weg. Dit recept herhaal ik tot ik een goede tekst heb.

Do’s

Ik schrijf korte, simpele zinnen en kijk regelmatig wat ik weg kan laten. Ik gebruik een actieve toon. Bij het vertellen probeer ik opsommingen te vermijden en ik maak het inzichtelijk, ik gebruik beelden. Don’t tell but show.

Don’ts

Ik vermijd vaktaal. Dat is nog moeilijker dan het lijkt. Soms heb je geen andere woorden, soms wil je toch wel laten zien dat je er het nodig vanaf weet.

Rechts, in Ulysses, krijg ik te zien hoeveel woorden en een overzicht.

Redactie op titel en kopjes

Als de tekst klaar is, loop ik de tussenkopjes na en de titel. Lopen die nog steeds lekker, komen ze overeen met de alinea’s, kunnen ze wat bondiger, bevatten ze sleutelwoorden, zijn ze gericht op het verlangen naar je product of dienst.

Publicatie

Als ik iets heb waar ik tevreden over ben dat zet ik het klaar in een webbuilder. Daar kijk ik hoe het eruit ziet. Past het? Loopt het? Hier schaaf ik eerst en ga dan verwijzingen aanbrengen, plaatjes toevoegen, de URL benoemen, meta-informatie toevoegen, alt-tags schrijven. Soms wil je belangrijke zaken accentueren door ze bijvoorbeeld vet te maken.

Als ik de tijd heb laat ik het een tijdje liggen en vul het later eventueel aan en doe redactie. Maar nu is deze fase eigenlijk wel klaar en heb ik een webpagina.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven