Het wonder van het scherm

Hoe de drie kleuren licht in je scherm zichtbaar kunnen worden gemaakt en hoe we een groot deel van onze wereld kunnen zien door dit kleine wonder.

Ik moet eerlijk zijn, ik kijk de hele tijd naar een digitaal scherm. Ik kijk er meer naar dan dat ik door een raam naar buiten kijk. Horloge, telefoon, tablet, laptop of computer.

En ik heb me nooit volledig gerealiseerd hoe deze schermen werken. Hoe ze in staat zijn om informatie te presenteren of in staat zijn om de schoonheid van een breed scala aan dingen te laten zien. Natuurlijk had ik wel enige kennis, ik werk al meer dan twee decennia in digitale omgevingen, maar het volledige besef kwam door te kijken en een eenvoudige ervaring te begrijpen:

een druppel water op een led scherm werkt als een vergrootglas en een prisma

En dan zie je plotseling de drie kleuren waar al dit digitale wonder op is gebaseerd. Een rood, een groen en een blauw licht.

LED, drie kleuren licht gezien door een vergrotende waterdruppel
LED, drie kleuren licht gezien door een vergrotende waterdruppel.

Drie kleuren en led

De dingen die deze lichtjes uitzenden zijn de leds, light emitting diodes. En er zijn drie afzonderlijke fysieke entiteiten die elk hun eigen kleur licht produceren. Een rode led, een groene led en een blauwe led. Allemaal in een heel kleine ruimte, een ruimte die met het jaar kleiner wordt.

De drie kleuren kunnen nu samenwerken, ze fungeren als palet en kunnen een kleurengamma genereren:

Rood, Groen en Blauw (RGB) kleurenwiel
Rood, groen en blauw (RGB) kleurenwiel.

Een dergelijke lichtmengingseenheid wordt een pixel genoemd en een scherm bestaat uit een raster daarvan met een bepaalde hoogte en breedte. Het mengen van deze drie kleuren licht (RGB-kleurenmodel) is de basis voor de meeste moderne schermen. Er is meer over schermen en resoluties in mijn artikel Resoluties voor schermen en afbeeldingen.

Kleuren zijn vreugde

En een moreel en emotioneel verhaal waardoor ik het nog meer ben gaan waarderen dat ik kleur kan zien:

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven