Maak je blog met Ghost

Als je als digitale producent onafhankelijk wilt blijven is het claimen van je online plek cruciaal. Met Ghost ben je in een goede positie om deze plek op te bouwen, te laten groeien en te koesteren.

Een foto van een geheimzinnige spiegeling symbolisch voor een blog met Ghost en voor onafhankelijkheid.

Een paar maanden geleden heb ik deze site opgezet met Ghost. Ik vond de volledig gehoste versie een beetje duur omdat ik net op verkenning was. Ik was in de stemming voor meer verkenning en besloot Ghost zelf volledig te hosten.

Ik huurde een ruimte bij Digital Ocean en tuigde mijn set-up op met een CDN van Cloudflare. Hoogstwaarschijnlijk niet de kortste en makkelijkste route, dus tijd voor een korte samenvatting.

Ghost publicatie platform

Wat vind ik nu van Ghost nadat ik het een paar maanden heb gebruikt? Ben ik nog steeds dolgelukkig of zijn er onderweg wat hobbels en schrammetjes geweest?

Eigenlijk ben ik heel tevreden, Ghost maakt de belofte waar. Ik publiceer nieuwe content, heb de themarichting van de onderwerpen veranderd, het domein hernoemd, een upgrade naar versie 4 uitgevoerd en alles bij elkaar werkt het zoals ik hoopte dat het zou werken. Mijn inhoud is goed geïndexeerd in Google, ik heb een goede zoekfunctie op mijn site en ik ben nog steeds erg blij met het ontwerp.

Wat ik ook erg leuk vind is de modulaire en open opzet van Ghost. Ik heb Google Analytics geïntegreerd en zal op een gegeven moment ook Disqus toevoegen. Zoals gezegd, het opzetten van Site Search was ook eenvoudig. Natuurlijk is dit allemaal in het Engels gedaan en ik weet niet zeker of Ghost meertalige mogelijkheden heeft.

Gemeenschap

Ghost is veel meer dan een blog. Ghost is een publicatieplatform waarmee je een gemeenschap van abonnees kunt opbouwen. Ik heb de nieuwsbrief functionaliteit pas onlangs toegevoegd en ben nu begonnen met het opbouwen van de community. Ik moet eerlijk zijn, ik moet nog beginnen met het versturen van de eerste nieuwsbrief. Ik weet nog niet zeker of ik Ghost of MailChimp ga gebruiken voor het versturen van e-mails. Zodra ik dat heb besloten en gedaan zal ik hier updaten.

Het kostte me wat tijd om gewend te raken aan versie 4 van Ghost. Met deze versie lanceerden ze het membership gedeelte en ik worstelde daar een beetje mee. Later bleek dat daarvoor e-mail op de server geconfigureerd moet worden en dat was mij niet duidelijk. Nu ik de emailverzendservice MailGun heb geconfigureerd werkt het communitygedeelte zoals verwacht en kan ik creatief aan de slag om te zien hoe ik de communityfuncties volledig kan gebruiken.

Self-hosting of hosted?

Self-hosting is omslachtiger als je weinig tijd hebt of meer gefocust bent op creëren dan op onderhouden. Self-hosting is zeker betaalbaar, ik betaal Digital Ocean alleen voor hosting maar ik steek een aantal uren in upgrades en verbindingen zoals Mailgun. Ik zou niet zelf hosten, betaal voor service en ik zou gaan met Ghost of met een dienst die hosting aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken bij Midnight, zij bieden zo’n service.

Kan ik Ghost aanbevelen voor publicatie?

Ik zit al heel lang in de digitale uitgeverij en ben zelf Digital Producer, en ja, na een aantal maanden met het publishing platform Ghost te hebben gewerkt, kan ik het je van harte aanbevelen. Leuk in gebruik, krachtig en veelzijdig. En kies voor een hosted versie als je serieus bent met je publishing.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven