No Code automatiseringen

Persoonlijke ervaringen met no code automatiseringen, API's en webhooks.

No code automatisering.

Je kunt een website kopen of huren met alles erop en eraan als een heel systeem, maar je kunt het ook zelf beheren in modules en dan aan elkaar haken. En dat aan elkaar haken vergt automatiseringen omdat je de gegevens en dergelijke met de hand ertussen moet zetten en dat is natuurlijk niet erg schaalbaar en vertraagt de door de klant gevraagde processen.

Een voorbeeld

Ik wil een live webinar houden via Zoom en de betaling, registratie en uitnodiging automatiseren. Hiervoor heb ik een landingspagina gemaakt met een bestelknop.

Een voorbeeld landingspagina.
Een voorbeeld landingspagina.

Daarna volgt een betaalproces dat vraagt om de naam en het e-mailadres van de klant. Na betaling gaan de gegevens naar mijn boekhoudprogramma voor de officiële BTW-factuur en wordt de klant gecrediteerd in het CRM-systeem en vervolgens toegevoegd als genodigde voor een Zoom-meeting. Hiervan ontvangt de klant een uitnodiging.

Dus een landingspagina in Leadpages, een betaalproces via Plug&Pay, financiële administratie in MoneyBird, relatiebeheer in Hubspot en uitnodiging via Zoom.

Zapier

Om dit alles aan elkaar te haken gebruiken we Zapier. Dat is een no-code oplossing waarmee we, via webbooks, API’s, filters en dergelijke, deze stand-alone programma’s aan elkaar kunnen koppelen en de data kunnen delen. Een API is een toegang tot het programma, een webhook is het signaal dat uitgaat en de gegevens aanbiedt aan een andere server. Hier is de stroom, in een Zap, die ik hierboven heb beschreven:

Automatiseringsstroom in Zapier
Automatiseringsstroom in Zapier

E-mail sequentie

Dit is waar ik later zal linken naar ConvertKit. We gebruiken dit programma voor marketing en het versturen van programmatische e-mails. Dit zijn berichten die voorwaarden bevatten zoals tijd of acties en waarvan de klant zich ook kan uitschrijven. Die e-mails zijn gerelateerd aan het gekochte product en ook aan eventueel andere interessante producten of evenementen van ons bedrijf (graymail). De e-mailsequentie is eenvoudig toe te voegen aan de lijst van automatiseringen door de bestaande Zap uit te breiden.

Toevoegen van ConvertKit e-mail sequentie in Zapier. Merk op dat veel velden zijn vooraf ingevuld.
Toevoegen van ConvertKit e-mail sequentie in Zapier. Merk op dat veel velden zijn vooraf ingevuld.

Is no-code automatisering eenvoudiger?

Ik zou zeggen van wel, maar het heeft een leercurve en is niet altijd gemakkelijk te testen. Ik denk ook dat de schaalbaarheid beperkt is, maar de tijd zal het leren. Wat het ons vooral biedt is creativiteit en een zekere vrijheid bij het bedenken van nieuwe producten en vooral campagnes. Het maakt het ook makkelijker om te itereren. Om te kijken of een campagne werkt of niet en die dan aan te passen.

Maar een proces gaat ook sneller stuk, je bent meer afhankelijk van anderen en dan moet je in Zapier allerlei lades en boxen openen waar je geen idee meer van hebt. Dat is soms bewerkelijker dan code schrijven, beheren en documenteren, maar dat kan een gebrek aan ervaring zijn. Dus ik zal wat gaan spelen met no code en low code en jullie op de hoogte houden.

Ook zal ik op zoek gaan naar bureaus aan wie je bepaalde verzoeken kunt uitbesteden en onderzoeken of no code automatiseringen schaalbaar zijn.

Lees meer

Waardevolle video cursus over Webhooks. Webhooks volgen het Hollywood principe: we call you, don’t call us.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven