Bespreking: The Founders, door Jimmy Soni

Het boek The Founders las ik in een reeks van andere boeken die handelen over het ontstaan van grote internetbedrijven en de bijgaande investeringen.

Deze verhalen geven een mooi beeld van een tijdsgewricht, het geeft achtergrond bij mijn eigen levenswandel als kenniswerker en inspiratie bij het huidige werk als MarTech specialist en Content Producer. Ik moet eerlijk bekennen dat het deels ook uit nostalgie is en nieuwsgierigheid naar individuele hoofdrolspelers.

In het geval van The Founders is het bedrijf PayPal en de oprichters, vanuit twee verschillende bedrijven, waren onder andere Elon Musk en Peter Thiel. Nu is PayPal in mijn eigen land Nederland niet een zeer belangrijk merk, maar in veel landen was het een onmisbare katalysator voor e-commerce.

Ik las The Founders eigenlijk in een ruk uit en was onder de indruk hoe de schrijver een verhaal wist te scheppen wat zich eigenlijk afspeelt op kantoor. De financiële wereld is abstract en eigenlijk niet tastbaar. En hoe vertel je een verhaal over iets wat zich, naar internetjaren, eeuwen geleden heeft afgespeeld, waar een feitelijke weergave toch zeker telt en je je niet wil verlagen tot roddel en achterklap?

Het verhaal

De schrijver vertelt het verhaal chronologisch met wat kleinere uitstapjes opzij, zoals een bezoek aan Elon Musk of in de diepte. Het beeld van het bedrijf begint te ontstaan, maar wat ik goed vind weergeven is dat het niet meteen duidelijk is, of kon zijn, waar het exact naar toe gaat. Er is beweging, maar niet direct een lineaire richting. Dat gevoel van mogelijkheden die zo talrijk worden dat het neigt naar chaos geeft een goed inzicht in die tijdgeest. Niet stilstaan, blijven bewegen, persoonlijke stijlen en krachten die de beweging blijven drijven. Niet meteen door gelijk te hebben, maar in ieder geval door groots te denken en te opereren op het randje van grootheidswaanzin. The bigger the better.

PayPal isn’t just about people banding together to shape a product-it’s about how banding together shaped the people themselves.

The Founders. Elon Musk, Peter Thiel, and the company that made the modern internet. Jimmy Soni.

Over het schrijven

Hoe geef je een verhaal weer wat zich in feite op saaie kantoren afspeelt? De schrijver weet dit heel goed aan te pakken, de spanningsboog blijft gespannen. Wat ik heel knap vind, is dat hij dit doet zonder de feiten los te laten. Er moet ontzettend veel minutieus onderzoek in dit boek gegaan zijn.

En Jimmy Soni is een heel begaafde en knappe schrijver. Het verhaal vraagt veel concentratie en dat merk je. Als de spanning eraf is laat hij even helemaal los en in alle vrijheid van een verhaal over twee gevangenen die de PayPal Maffia als inspiratiebron zien. Dan merk je het geweldige potentieel van zijn kunnen en begreep ik althans nog beter hoeveel kracht en energie (vijf jaar werk) het boek gekost moeten hebben.

Naast het verhaal over PayPal had ik veel plezier van het achtergrondverhaal bij het maken van dit boek. Soni verteld hierin openhartig over de worsteling die het schrijven van dit moeilijke boek hem kostte. Het geeft een inzicht in hoe je een boek schrijft, maar vooral ook schept. Hoe en met wie. De professionals om je heen die je nodig hebt een boek als dit te schrijven.

Het boek The Founders is knap geschreven, diepgaand en spannend. Voor mensen die professioneel met producten en teams werken, een bedrijf beginnen of interesse hebben in de ontstaansgeschiedenis van het internet of de financiële dienstverlening. En voor mensen die meer willen weten over wat ondernemers als Musk en Thiel drijft. Ik raad het boek zeker aan.

https://jimmysoni.com/books/the-founders/

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven