Een persoonlijke ervaring met phishing

Het belang van tweede factor authenticatie (2FA) en unieke wachtwoorden per account.

Ratten op zoek naar data.

Als digitale professionals zijn we ons terdege bewust van de talloze bedreigingen die er online op ons wachten. Soms, hoe waakzaam we ook zijn, kan het zijn dat we in een slim opgezette val trappen. Vandaag deel ik een recente ervaring die het belang van tweestapsverificatie (2FA) nogmaals onderstreept.

Een ongewone e-mail

Het begon allemaal toen ik een e-mail ontving op mijn iPhone, die mij informeerde dat een domein dat ik beheer, zou vervallen. De afzender leek de klantenservice van mijn internet hosting provider te zijn, wat ik op dat moment niet in twijfel trok.

Dringend bericht van de hosting aanbieder.

Een perfect vormgegeven bericht

De inhoud van de e-mail was professioneel en foutloos opgemaakt, zonder de gebruikelijke spelfouten of vreemde zinsconstructies die doorgaans alarmbellen doen rinkelen bij phishing-pogingen. Zonder na te denken, klikte ik op de link in de e-mail en belandde ik op een inlogscherm dat er volkomen legitiem uitzag.

Door systemen als ChatGPT zijn de aanvallen via phishing sterk verbeterd. Waren taalfouten en vreemde formulering nog een indicatie van bedrog, dat zal snel verleden tijd zijn.

De valstrik van phishing

Ik gebruik mijn iPhone om mijn wachtwoorden op te slaan, dus ik zocht naar mijn inloggegevens voor de betreffende website. Omdat mijn telefoon de website niet herkende, kostte het even voordat ik de juiste gegevens had gevonden. Toen ik eenmaal was ingelogd, besefte ik plotseling dat ik mogelijk in een val was getrapt.

De reddende tweede factor

Dit is waar de tweede factor van tweestapsverificatie (2FA) zijn ware waarde bewees. In de context van 2FA verwijst de “tweede factor” naar een extra laag beveiliging die vereist is naast het standaardwachtwoord. Een tweede iets.

Dit kan een van de volgende zijn:

  • Iets dat je weet (bijvoorbeeld een persoonlijke pincode of antwoord op een beveiligingsvraag)
  • Iets dat je hebt (bijvoorbeeld een fysieke sleutel, smartcard of een apparaat dat een tijdelijke code genereert zoals in mijn geval)
  • Iets dat je bent (bijvoorbeeld een biometrische identificatie zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning)

Hoewel ik mijn wachtwoord mogelijk aan een kwaadwillende partij had prijsgegeven, had ik mijn account beveiligd met 2FA. Dit betekent dat een potentiële indringer, ondanks het bezit van mijn wachtwoord, niet in staat zou zijn om in te loggen zonder de tweede authenticatiefactor. In mijn geval een unieke cijfercode die mijn computer of mobiel genereert.

Het belang van unieke wachtwoorden

Bovendien, een andere gewoonte die me heeft geholpen, was het genereren van een uniek wachtwoord voor elk account. Zelfs als de phisher erin geslaagd zou zijn om toegang te krijgen tot mijn wachtwoord, hadden ze het niet kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot mijn andere accounts.

Conclusie: de waarde van 2FA

Hoewel dit een onaangename ervaring was, diende het ook als een nuttige herinnering aan het belang van goede beveiligingspraktijken, zoals 2FA en unieke wachtwoorden.

Ik deel deze ervaring in de hoop dat het dient als een waarschuwing voor anderen om voorzichtig te zijn en om het belang van tweestapsverificatie te onderstrepen.

Het kan soms wat extra tijd en moeite kosten, maar deze extra beveiligingslaag kan het verschil maken tussen veiligheid en het risico lopen om waardevolle gegevens en privacy te verliezen. In het licht van toenemende cyberbedreigingen is 2FA niet alleen aan te raden – het is een absolute noodzaak.

Overigens heb ik natuurlijk meteen het wachtwoord voor de zekerheid aangepast.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven