Een uitleg en demo van App Clips

App Clips hebben de potentie om de digitale en echte wereld op te schudden. Hier is een snelle primer en voorbeeld over hoe het werkt. En je kunt het zelf uitvoeren.

In september 2020 kwam de laatste update voor de iPhone, iOS14, beschikbaar. Deze bevat een aantal veranderingen, maar misschien was de grootste nog niet opgemerkt. Dat is een functie genaamd App Clip. Hierbij biedt Apple de gebruikers het speelveld en niet de spelers. De toepassingen hiervoor zullen dus zeker de komende maanden verschijnen.

App Clips hebben het potentieel om de digitale en reële wereld op te schudden. Ik zal App Clips in dit artikel verder toelichten en concreet maken met een korte demonstratie.

Wat zijn App Clips?

App Clips zijn fragmenten van de apps die je normaal gesproken uit de App Store installeert. Deze fragmenten worden niet geïnstalleerd na het aanroepen, maar worden getoond als een klein venster (Apple Clip Card). Open je ze, dan zie je weinig verschil met de normale apps.

Hier is een voorbeeld van de stappen om snel een kop koffie te bestellen:

Example flow of steps in App Clip. Ordering a cup of coffee.
Voorbeeld stroom van stappen in App Clip. Het bestellen van een kopje koffie.

Ik heb een korte demo gemaakt, die het zichtbaar en tastbaar maakt. Ik scan een QR tag via de camera en dat start een App Clip, in dit geval van Chibi. Verder laat ik ook de NFC-tag zien. Met een iPhone NFC reader/writer heb ik de URL (https://chibi.app/make) in de NFC tag geschreven.

De link van deze App Clips met de echte, tastbare wereld maakt het fascinerend. Want naast browser, Apple Maps en iMessage (digitale wereld) kunnen App Clips in de echte wereld worden gestart via QR tag en NFC tag. Hier vallen de stukjes in elkaar en zie je de kracht van het idee.

Het lijkt in zekere zin op het zeer populaire Apple Pay. Je raakt een gemarkeerd object aan met je telefoon en er komt een functionaliteit beschikbaar. Geen installatie nodig en direct aan de slag. Dit is geschikt voor veel situaties waarin je geen tijd of zin hebt om een App te installeren en dat opent vooral mogelijkheden voor transacties. Temeer omdat je kunt inloggen en betalen via Apple Pay.

Probeer deze App Clip voorbeeld zelf uit

Als je wilt kun je het zelf proberen. Bijvoorbeeld via onderstaande QR-tag of via deze link: https://chibi.app/make

QR Tag to start the Chibi App Clip.
QR Tag om de Chibi App Clip te starten.

Nadelen of beperkingen? Zeker! De Apple App Clips spelen zich volledig af in het Apple ecosysteem. Als uitgever moet je al een bestaande app in de App Store hebben en de App Clip mag niet te groot zijn.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven