Verbind Facebook met Google Looker Studio

Het koppelen van Facebook en Instagram organische of advertentiegegevens aan Google Looker Studio (voorheen Google Data Studio) vereist enige technische vaardigheden. Hier zijn de stappen om aan de slag te gaan.

Het is mogelijk om Facebook en Instagram te verbinden met Google Looker Studio (voorheen Data Studio). Hiervoor moet je de Facebook- en Instagram-accounts verbinden met de Facebook Ads API, en vervolgens de API gebruiken om gegevens uit je accounts te halen en deze te importeren in Google Looker Studio. Je kunt vervolgens aangepaste rapporten en visualisaties maken met behulp van de geïmporteerde gegevens.

Er zijn echter geen Google Looker Studio connectors en dus zul je moeten kiezen voor een externe leverancier van connectors. Dat laat ik voor een ander artikel en in dit artikel leg ik de concepten en de technische vaardigheden uit die nodig zijn om de connectoren te laten werken.

Wat is de Facebook Ads API?

De Facebook Ads API is een programmeerinterface waarmee ontwikkelaars gegevens met betrekking tot Facebook-advertenties kunnen openen en manipuleren. Dit omvat gegevens over advertentiecampagnes, advertentiesets, advertenties en advertentietargets, alsook prestatiegegevens zoals advertentie-uitgaven, impressies en conversies.

De Facebook Ads API kan worden gebruikt voor het automatiseren en opschalen van advertentiebeheertaken, zoals het maken, bewerken en bewaken van advertentiecampagnes en het ophalen van prestatiegegevens voor rapportage en analyse.

Om de Facebook Ads API te gebruiken, moeten ontwikkelaars een actieve advertentieaccount hebben en toegang tot de API aanvragen en krijgen. Toegang wordt van geval tot geval verleend en de mate van toegang hangt af van de use case van de ontwikkelaar en de gegevens waartoe hij toegang wenst.

Facebook Ads API, onderdeel van de Facebook Marketing API

Vereist verbinden technische vaardigheden?

Het verbinden van Facebook Ads API met Google Looker Studio vereist een aantal technische vaardigheden. Het proces omvat het werken met API’s, OAuth2-protocollen en datavisualisatietools, wat complex kan zijn en een bepaald niveau van kennis en ervaring vereist.

Dit zijn enkele vaardigheden die je nodig hebt om Facebook Ads API met Google Looker Studio te verbinden:

  • Kennis van API’s en hoe ze werken: Je zult de basisconcepten van API’s moeten begrijpen en hoe je ze kunt gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens van Facebook ads.
  • Bekendheid met het OAuth2-protocol: Om toegang te krijgen tot de Facebook Ads API moet je bekend zijn met het OAuth2-protocol, dat wordt gebruikt om toegang tot de API te authenticeren en autoriseren.
  • Kennis van programmeertalen zoals JavaScript, Python of PHP: Sommige van de connectors vereisen codering, je zou ten minste een van deze talen moeten kennen om ze te gebruiken.
  • Bekendheid met datavisualisatietools: Je moet bekend zijn met Google Looker Studio en de connector of datavisualisatietool die je kiest om gegevens uit Facebook Ads API te importeren.
  • Begrip van Facebook Ads: Inzicht in de werking van Facebook Ads, de gegevensstructuur en de gebruikte metrics zal je helpen bij het bepalen van de gegevens die je wilt ophalen en hoe je deze kunt gebruiken.

In het algemeen, als je al bekend bent met deze concepten en technologieën, zou het verbinden van Facebook Ads API met Google Looker Studio relatief eenvoudig moeten zijn. Als je echter nieuw bent met deze technologieën, kan het wat tijd en moeite kosten om ze te leren voordat je de twee platforms kunt verbinden.

Wat zijn de kosten van de verbinding?

Er kunnen kosten verbonden zijn aan het verbinden van Facebook en Instagram met Google Looker Studio, afhankelijk van hoe je ervoor kiest om het te doen.

Het gebruik van de Facebook Ads API heeft geen directe kosten, maar om toegang te krijgen, moet u een actieve advertentieaccount hebben, en je kunt onderworpen zijn aan advertentie-uitgavenminima, die kunnen variëren van € 100 tot € 1.000 per maand, afhankelijk van de regio en type advertentieaccount.

Daarnaast zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van een externe connector of tool voor gegevensweergave die kosten in rekening brengt voor de verbinding met de Facebook Ads API.

Het is belangrijk om de prijzen en servicevoorwaarden te controleren van tools van derden die je wilt gebruiken om er zeker van te zijn dat je de kosten begrijpt.

Google Looker Studio connectors

Stappen om Facebook Ads API met Google Looker Studio te verbinden

Om Facebook Ads API met Google Looker Studio te verbinden, moet je deze algemene stappen volgen:

  1. Vraag toegang aan en krijg toegang tot de Facebook Ads API.
  2. Maak een App aan in het platform van Facebook Developer, je hebt de app id en secret nodig om de verbinding te maken.
  3. Verkrijg een toegangstoken met de juiste machtigingen om toegang te krijgen tot de gegevens die je nodig hebt van de Facebook Ads API
  4. Gebruik een connector of datavisualisatietool die de Facebook Ads API ondersteunt om gegevens van uw Facebook ads-account te importeren in Google Looker Studio.
  5. Zodra u de gegevens in Google Looker Studio hebt, kunt u aangepaste rapporten en visualisaties maken met behulp van de gegevens.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle connectors of tools voor datavisualisatie de Facebook Ads API ondersteunen, dus je moet misschien verschillende opties onderzoeken en testen om er een te vinden die werkt voor je specifieke behoeften.

Je moet ook vertrouwd zijn met het gebruik van API’s en OAuth2-protocollen, en met het gebruik van Google Looker Studio en de connector die je kiest. Sommige connectoren vereisen codering en andere hebben een gebruiksvriendelijkere interface.

Als je na het lezen van dit alles het aansluiten van de gegevensbron te ingewikkeld vindt en jouw use case niet past bij dit niveau van automatisering, kunt je ook terugvallen op handmatige import. Vooral bij kleinere gegevenssets of eenmalige rapporten kan dat sneller en gemakkelijker zijn.

Succes!

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven