HEIC, een bloedgroep voor afbeeldingen

Wat is .HEIC en waarom heeft Apple het tot het moeilijkste bestandsformaat gemaakt? Goede vraag en hier vind je antwoorden en de juiste workflows om naar meer gangbare bestandstypen als JPG te gaan.

Een onschuldige vraag in een tweet die viral ging: Sorry maar wat is .HEIC en waarom heeft Apple het tot het moeilijkste fotoformaat gemaakt. De vraag zette me aan het denken en na een nachtje slapen kreeg ik het inzicht dat HEIC als een bloedgroep is. Uniek, onzichtbaar en meestal onbelangrijk, cruciaal als je wilt ruilen.

Ik herkende die vraag ook want als je met Apple spul werkt en als je producent bent dan loop je vroeg of laat tegen dit lastige probleem aan en dan ben je uit je ritme en gaat er tijd verloren. Voornamelijk had ik ook geen idee wat ik aan het doen was of moest doen en prutste ik me er meestal doorheen.

Standaard binnen MacOS en iOS

Elke gebruiker van Apple spullen zal dat formaat wel eens zijn tegengekomen, maar als digitaal producent kom je het zeker tegen. En de vraag, en de discussie die daarop volgde, gaf me het inzicht dat in de wereld van Apple het brontype van afbeeldingen altijd HEIC is. Het is de standaard, de bloedgroep, van alle afbeeldingen sinds iOS11.

Info over afbeelding in Apple Photo met de HEIC bestandsextensie en het HEIF formaat.

Over HEIC en HEIF

De afkorting HEIC staat voor High Efficiency Image Container. HEIC is de container (container voor meerdere bestanden, zoals geluid) en de afbeelding wordt opgeslagen als HEIF, wat staat voor:

High Efficiency Image Format.

Het is een moderne bestandsindeling voor afbeeldingen, ontworpen om afbeeldingen efficiënt en in hoge kwaliteit te comprimeren. HEIF kan niet alleen afbeeldingen opslaan, maar ook beeldsequenties en zelfs audio in een enkele container. Het maakt gebruik van geavanceerde compressietechnieken, vaak gebaseerd op de HEVC-standaard (High Efficiency Video Coding), om betere compressieverhoudingen te bereiken met behoud van beeldkwaliteit.

HEIF-bestanden kunnen meerdere beelden met verschillende belichtingen bevatten, waardoor het handig is voor technieken zoals HDR-fotografie (High Dynamic Range). Dit formaat heeft aan populariteit gewonnen omdat het de bestandsgrootte kan verkleinen zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit.

Standaard op het web

Op het web echter, is de standaard voor beeld nog steeds de aloude JPG. Dus als je een digitale producent bent en afbeeldingen publiceert of als je afbeeldingen wilt delen met mensen die Windows of Android gebruiken dan zal er ergens een conversie moeten plaatsvinden of er gaat iets mis. HEIC wordt niet van nature ondersteund op deze platforms.

Conversie

De meest gebruikte plaats om foto’s op te slaan op de Mac en iPhone is de Apple Foto’s applicatie. Dat betekent dat wanneer je foto’s deelt of publiceert op het web er ergens een conversie plaatsvindt, een conversie van HEIF naar JPG.

Op de MAC doe ik dat door een export maar soms ook door een foto vanuit Apple Photo naar het bureaublad of een andere map te slepen.

Foto's exporteren van Apple Photo naar JPG

iMessage

Als ik foto’s via iMessage toegestuurd krijg zijn ze soms gecodeerd als HEIC. Tot de tweet en dit verhaal, zou ik ze eerst in Apple Photo hebben gekregen en ze vervolgens hebben geëxporteerd. Ik heb ook gelezen over mensen die een afbeelding op die manier naar zichzelf e-mailden of zelfs een screenshot maakten en dat verder gebruikten. Voor de Mac heb ik een elegante oplossing gevonden en een video gemaakt over hoe je snel van HEIC naar JPG kunt gaan.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven