In het digitale tijdperk heeft het woord ‘identiteit’ nieuwe dimensies gekregen, maar de wortels ervan gaan terug tot de oudheid. Van het Latijnse “idem”, dat “hetzelfde” betekent, heeft identiteit altijd over gelijkenis en continuïteit gegaan.
Inhoudsopgave
Vandaag de dag bevinden we ons in twee verschillende identiteitsdomeinen: administratief en online. En met de komst van technologie voor gezichtsherkenning komen deze twee werelden op onverwachte manieren samen.
Etymologie van identiteit
Het woord ‘identiteit’ komt van het Latijnse ‘identitas’, afgeleid van ‘idem’. Het is een concept dat door de eeuwen heen is geëvolueerd en dat onze behoefte weerspiegelt om onszelf te definiëren en te begrijpen in relatie tot anderen.
In de administratieve wereld is identiteit een formele, juridische constructie. Het is je naam op een geboorteakte, je gezicht op een rijbewijs, je handtekening op een contract. Het is tastbaar, concreet en wordt bepaald door wetten en regels.
In de online wereld is identiteit vloeibaarder en zelfgecreëerd. Het is je profielfoto op Facebook, je grappige bio op X (Twitter), je samengestelde feed op Instagram. Het is een digitale uitdrukking van wie je bent of wie je wilt zijn.
Gezichtsherkenning – Twee werelden overbruggen
Met de opkomst van technologie voor gezichtsherkenning beginnen deze twee gebieden van identiteit elkaar te kruisen. Je administratieve identiteit, vastgelegd in officiële documenten, kan nu worden gekoppeld aan je online identiteit, verspreid over sociale mediaplatforms.
Deze ontwikkeling heeft nieuwe deuren geopend voor gemak en veiligheid, maar heeft ook serieuze vragen opgeroepen over privacy, toestemming en nauwkeurigheid.
Een manier om hierover na te denken is dat AI op grote schaal dingen mogelijk maakt die voorheen alleen op kleine schaal mogelijk waren. Dit zou het verschil kunnen zijn tussen de politie die foto’s van gezochte personen op zak heeft en de politie die gezichtsherkenningscamera’s op elke straathoek zet – een verschil in schaal kan een verschil in principe zijn. Benedict Evans.
Een verhaal met waarschuwingen
Een recent incident brengt deze zorgen tot leven. Tijdens een demonstratie werden foto’s genomen van de gezichten van de deelnemers. De politie gebruikte vervolgens gezichtsherkenning om sociale-mediaprofielen te doorzoeken, waarbij gezichten met online identiteiten werden vergeleken.
Er werden waarschuwingen gestuurd naar de deelnemers, wat leidde tot verwarring, angst en controverse. Was dit een innovatief gebruik van technologie om de orde te handhaven of een te grote inbreuk op de persoonlijke vrijheden?
Het incident leidde tot een verhit debat en benadrukte de complexe wisselwerking tussen administratieve identiteit, online identiteit en opkomende technologie.
Deepfake technologie wordt steeds vaker gebruikt om identiteitscontrolesystemen te misleiden die vragen om een ID en een videoclip of stream van jezelf. Door realistische video’s te maken waarin gezichten worden verwisseld, kunnen fraudeurs deze beveiligingsmaatregelen omzeilen. Dit is een groot probleem geworden, waarbij de aanvallen op dergelijke systemen sterk zijn toegenomen. Deze deepfakes kunnen zelfs geavanceerde biometrische systemen voor de gek houden, waardoor het moeilijker wordt om echte identiteiten van nep te onderscheiden tijdens het verificatieproces. Bekijk voor een diepere duik in hoe dit van invloed is op ID-verificatie het gedetailleerde artikel op SC Magazine.
Omgaan met identiteit
Het verhaal van “identiteit” is een boeiend verhaal, dat zich uitstrekt van de oude Latijnse wortels tot de allernieuwste technologie. Terwijl we onszelf blijven onderzoeken en definiëren in zowel de administratieve als de online wereld, moeten we rekening houden met de verbindingen en botsingen tussen deze werelden.
Het verhaal van de demonstratie herinnert ons eraan dat onze digitale voetafdrukken meer zijn dan pixels op een scherm. Ze maken deel uit van onze bredere identiteit, die verweven is met ons juridische en sociale zelf.
Als we de gemakken van moderne technologie omarmen, laten we dan ook de verantwoordelijkheid nemen om er verstandig mee om te gaan, met respect voor de delicate balans tussen innovatie en privacy, tussen hetzelfde zijn in twee werelden en toch uniek in ons eigen recht.
Lees meer over identiteit: Account, profiel en identiteit, Jezelf verifiëren op LinkedIn en Europese digitale identiteit (EDI).