Livetekst voor iPhone: De naald en de hooiberg

De nieuwe iOS 15 Visuele zoekfunctie vindt woorden in de kleinste hoekjes. Een verhaal over hoe ik zocht naar SOUL en het vond in een kleine Amsterdamse boekwinkel.

De nieuwe visuele zoekfunctie genaamd Livetekst vindt woorden in de kleinste hoekjes. Een verhaal over hoe ik zocht op ‘SOUL’ en het woord vond in een kleine Amsterdamse boekwinkel.

Als iemand die van taal en technologie houdt, moest ik deze functionaliteit gewoon delen. Ik werd er min of meer gek van. Sinds de laatste update van iOS, gaat een eenvoudige Spotlight-zoekopdracht door mijn foto’s en vindt teksten die op de foto’s staan. Maar de precisie en diepgang hiervan is gewoon spectaculair. Laat me je meenemen.

Spotlight

Als je een beetje bent zoals ik heb je waarschijnlijk veel foto’s op de iPhone staan. Het is mijn hobby om overal waar ik ga snel een paar kiekjes te schieten, bijna als een uitgebreid geheugen. Ik heb meer dan 30.000 foto’s in de foto-app.

Dus ik werd enthousiast toen ik las over een update van Spotlight. Dat is zoeken dat zoekt door je verzameling van inhoud en apps. En na de update speelde ik wat met de Spotlight search, ik zocht op het woord ‘SOUL’ en tot mijn verbazing zie ik in de resultaten een totaal niet gerelateerde foto van een tweedehands boekenwinkel:

Spotlight zoeken op iOS 15 op het woord SOUL

Uit nieuwsgierigheid open ik het resultaat en op de foto staat een oranje stip. Ik zoom in op de foto en de stip blijft op een bepaalde plek op de foto staan:

Het resultaat van het zoeken naar SOUL

Ik zoom steeds verder in, en op een gegeven moment wordt de tekst gemarkeerd en leesbaar. Op de achterkant van het boek, helemaal in de hoek van de winkel en de foto, staat de titel: ‘the global SOUL’.

Letterlijk, mijn mond viel open. Wat een kracht, wat een precisie en snelheid. Eng en opwindend op hetzelfde moment.

Live tekst met camera

In de iOS 15 update zijn er veel meer functies rond tekst. Je kunt de teksten uit de opgeslagen foto’s kopiëren en plakken, maar je kunt hetzelfde doen met Live Foto’s. Dat wordt ook Live Tekst genoemd. Je wijst een tekst aan, bijvoorbeeld een telefoonnummer, en belt hem direct van hieruit. Echt handig.

Aanzetten live tekst voor het Nederlands

De ondersteuning voort het Nederlands is nog niet volledig en dus moet je de optie expliciet aanzetten. Hier zie je de stappen:

Live tekst op iPhone aanzetten voor het Nederlands
Live tekst aanzetten voor het Nederlands

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven