Review: On writing, a memoir of the craft, Stephen King

Een waardevolle klassieker, onderdeel van de canon. Niet alleen een inspirerend boek, Stephen King schreef een verrassende, enge en pijnlijke reis.

Zonder twijfel was dit een van de verrassendste en adembenemende boeken die ik ooit heb gelezen. Het is totaal onverwacht en neemt je mee in een persoonlijke tunnel waardoor de boodschappen over het schrijven nog beter blijven hangen. Meer kan ik niet vertellen, anders bederf ik het verhaal.

Echt inspirerend en een persoonlijke favoriet

Dit boek over schrijven heeft niet direct met marketing te maken, maar ik las het toen ik leerde over storytelling. En ik heb veel geleerd van dit boek, maar meester King is een harde leermeester:

Ik benader de kern van dit boek met twee stellingen, beide eenvoudig. De eerste is dat goed schrijven bestaat uit het beheersen van de grondbeginselen (woordenschat, grammatica, stijlelementen) en vervolgens het derde niveau van je gereedschapskist vullen met de juiste instrumenten. De tweede is dat het weliswaar onmogelijk is om van een slechte schrijver een competente schrijver te maken, en dat het al even onmogelijk is om van een goede een geweldige schrijver te maken, maar dat het met veel hard werk, toewijding en tijdige hulp mogelijk is om van een slechts competente een goede schrijver te maken.

Wat King in dit boek doet, is geen handleiding bieden, maar een verhaal. Hij geeft ook concrete tips en regels, maar waardevoller is dat hij je in zijn boek meeneemt in zijn werk, zijn persoonlijke geschiedenis en de manier waarop hij zijn eigen talent en ambacht ziet. Dat vond ik echt inspirerend, en ik kan dit boek dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in het ambacht van schrijven.

En zoals gezegd neemt dit boek je mee op een diepe, verrassende en eerlijk gezegd enge, pijnlijke reis.  

Het boek, On Writing, op de website van Stephen King

Van typemachine tot de Matrix

Het boek werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2000 en de tekstverwerker verving toen al de typemachine. King heeft het een paar keer over pagina’s met enkele interlinie, en hij gebruikt het als een maatstaf voor de vooruitgang of de hoeveelheid werk die is verricht. Het inspireerde me om wat dieper in te gaan op lettertypes met enkele interlinie:

Van typemachine naar de Matrix

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven