Het is zomer en we doen het dus even wat rustiger aan. Maar ik zag een interactieve zandbak op LinkedIn en na wat navraag bleek er zo een zandbak in het Geofort in Herwijnen te staan. Dat wilde ik niet alleen eens zien, maar ook ervaren.
Inhoudsopgave
Wat is een interactieve zandbak?
De wat formelere naam is Augmented REality Sandbox (ARES, ook de god van de oorlog) en het kwam voort uit een project van het Amerikaanse leger. Als verbetering op de zandtafels die al eeuwenlang gebruikt worden om het slagveld na te bootsen.
Het zand op de zandtafel wordt verrijkt met een projectie, bijvoorbeeld van hoogtelijnen of reliëfkleuren. Bij het bewegen en verplaatsen van het zand wordt met een dieptesensor (Kinect) en een computer de projectie aangepast aan de veranderingen.
Op verzoek, bijvoorbeeld door je hand erboven te houden, kun je het laten regenen of lava produceren. Die vloeistoffen of massa kun je vervolgens laten stromen door het zand/landschap.
Digitaal tastbaar maken
Deze interactieve zandtafels zijn leuk om mee te spelen. In het fort, waar er eentje stond, verdrongen de kinderen en de volwassenen zich om ermee te spelen.
Ook binnen het onderwijs speelt deze digitaal verrijkte tafel een rol. Het vraagt geen handleiding, geen uitleg, je kunt er direct mee aan de slag. Het is uiterst intuïtief en je kunt dus digitaal, interactief aan de slag zonder maar een moment een computer of apparaat aan te raken.
Persoonlijk was ik gefascineerd door de interactie. Niet vegen over een scherm, bewegen met een muis of tikken op een toetsenbord, maar gewoon een tafel met zand als invoer. En in tegenstelling tot bewegingen is er een direct contact met een materie, met het zand.
Dat had ik eigenlijk nog nooit zo ervaren en het had een bijna magische uitwerking en was het bezoek aan het fort meer dan waard. Een aanrader om eens mee te spelen of de kinderen mee te nemen naar een plek waar ze zo een apparaat hebben.