SVG’s in een webpagina

Van inline SVG en img-tags tot object-tags en achtergrondafbeeldingen, ontdek de verschillende benaderingen om SVG's te gebruiken. Maak je website visueel aantrekkelijk en zorg voor een soepele schaalbaarheid met deze inbeddingstechnieken.

SVG (Scalable Vector Graphics) is een indeling voor het weergeven van vectorafbeeldingen op het web. Het biedt de mogelijkheid om afbeeldingen schaalbaar te maken zonder kwaliteitsverlies. Bij het inbedden van SVG’s in een webpagina zijn er verschillende benaderingen die je kunt gebruiken, afhankelijk van je specifieke behoeften en het gewenste gebruik. In dit artikel zal ik enkele van de meest gebruikte methoden verkennen.

1. Inline SVG

Inline SVG is een methode waarbij de SVG-code rechtstreeks in de HTML-structuur wordt opgenomen. Dit biedt volledige controle over de SVG-elementen en maakt manipulatie met CSS en JavaScript mogelijk.

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 24 24">
  <path d="M12 2L3 14h9l-3 8 10-9h-8l3-11z"/>
</svg>

Twee voorbeelden:


2. <img>-tag

Een andere eenvoudige manier om SVG’s in te bedden is door gebruik te maken van de <img>-tag. Hierbij wordt het SVG-bestand opgegeven via het src-attribuut.

<img src="pad/naar/jouw/svg-bestand.svg" alt="Beschrijvende tekst">

Een voorbeeld:

Beschrijvende tekst

3. <object>-tag

De <object>-tag kan ook worden gebruikt om een SVG in te bedden. Het voordeel hiervan is dat je toegang hebt tot de SVG als een documentobject, waardoor je deze kunt manipuleren met JavaScript.

<object data="pad/naar/jouw/svg-bestand.svg" type="image/svg+xml"></object>

Een voorbeeld:

This is your image alt

4. SVG als achtergrondafbeelding

Je kunt een SVG ook instellen als achtergrondafbeelding voor een HTML-element met behulp van CSS. Dit kan handig zijn als je de SVG wilt gebruiken als achtergrond voor een specifiek element, zoals een div of een knop.

<style>
.my-element {
  background-image: url('pad/naar/jouw/svg-bestand.svg');
}
</style>

Het kiezen van de juiste methode voor het inbedden van SVG’s hangt af van je specifieke behoeften en het gewenste gebruik in je webpagina. Probeer de verschillende methoden uit en kies degene die het beste past bij jouw vereisten.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven