Waar komt het woord dashboard vandaan?

Onze kijk op de wereld wordt steeds meer gevormd door dashboards. Een goede reden om even de oorsprong van het woord te achterhalen, wat een opmerkelijk inzicht opleverde.

Ons zicht op de wereld wordt meer en meer gevormd door dashboards. Een goede reden om de herkomst van het woord eens uit te zoeken en dat leverde een bijzonder inzicht op.

Ik volgde een korte cursus over AI in het onderwijs. En een van de lessen ging over het gebruik van dashboards. Vroeger kende ik dat woord alleen voor het bedieningspaneel van de auto, nu zijn er talloze dashboards die ik gebruik. Meestal zijn het toepassingen waarmee onderliggende, dynamische data (waargenomen handelingen) inzichtelijk gemaakt worden. Statistieken van websitebezoek, vorderingen van campagnes of gewoon een overzicht over het gebruik van schermen.

Verschillende functies van een dashboard

Er zijn verschillende functies van dashboards en ik zie deze vier onderscheiden.

Een dashboard kan:

  1. Informeren
  2. Adviseren
  3. Begeleiden
  4. Aanzetten tot handeling

Om de vergelijking te maken met het dashboard van een auto. Het informeert je over de actuele snelheid, het adviseert je over toekomstige onderhoudsbeurten, het begeleidt je bij het vinden van een route en het dwingt je de autogordels om te doen (of te lijden onder een toenemend en constant gepiep).

Eigenlijk geldt dit precies zo voor de digitale wereld.

Etymologie dashboard

Om het uit te leggen waar het woord dashboard vandaan komt, is deze foto van een koets nodig. De plank links, waar de dame staat, dat is het dashboard. Het voorkomt dat modder, via de hoeven van de paarden, in het rijtuig komt.

De dame links stoft het dashboard af.

Je kunt klokken, knoppen en lichten op zo’n bord monteren om overzicht en controle te geven. Om een auto te besturen.

Modern dashboard in een auto

Of een bedrijf, organisatie of groep kinderen te begeleiden via een computerscherm. Grappig te zien dat een dashboard vroeger dus bedoeld was om modder en viezigheid buiten te houden.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven