WhatsApp en WA Business op dezelfde mobiel

Als kleinere ondernemer zou je kunnen denken dat het hebben van WhatsApp Messenger en WhatsApp Business met twee verschillende nummers een mooie manier is om privé en zakelijk te scheiden. Ik betwijfel dit na wat experimenteren.

Toon ik hoorde dat je zowel WhatsApp Messenger en WhatsApp Business op dezelfde iPhone kan gebruiken zag ik er een mooie manier in om persoonlijk en zakelijk berichtenverkeer te scheiden. Maar daar ben ik na een behoorlijk koude douche van teruggekomen. Het is geen goede oplossing. 

Speciaal voor mijn zakelijke verkeer heb ik een nieuw nummer aangeschaft. Een nummer dat ook nog eens aangeeft dat ik in Amsterdam ben, maar deze vaste lijn doorschakelt naar mijn mobiele telefoon. Een zogenaamd virtueel nummer. Ook zo een virtueel nummer is te koppelen aan WhatsApp, je krijgt dan een belletje waarin een zescijferige code wordt doorgegeven.

WhatsApp en WhatsApp Business op dezelfde iPhone

Dus nummer aanvragen, WhatsApp Business app installeren, configureren en het werkte. Ik was helemaal blij! Maar de ellende begon toen ik ook gescheiden adresboeken aan wilde maken. De contacten van WhatsApp zijn op de server en dus ik dacht wel mijn privé-adressen te kunnen verwijderen uit WhatsApp Business app.

Maar dat verwijderen gaat heel moeilijk, namelijk een voor een en met drie schermen, maar later begreep ik ook waarom en dat ik eigenlijk blij mocht zijn. WhatsApp Messenger (persoonlijk) en WhatsApp Business (zakelijk) delen namelijk het iPhone adressenboek. Gooi je iets weg uit WhatsApp dan gooi je het ook weg van de iPhone en van de andere WhatsApp app. Zucht.

WhatsApp Business voorbeeld op een mobiele telefoon.
WhatsApp Business app op mijn mobiel

Segmenteren naar doelgroep

Segmenten maken van je klantenbestand wordt op deze manier wel erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Het geeft heel goed de beperking aan van WhatsApp Business. Het heeft eigenlijk een compleet eigen telefoon nodig met een eigen adressenboek. En dus ook met een eigen Apple-ID.

Dat schiet in de dagelijkse praktijk niet op en ik overweeg nu de mogelijkheden van WhatsApp Business API. Maar vereiste is eigenlijk ook daar dat ik de chats kan bedienen via de mobiele telefoon, want anders wordt de bereikbaarheid te lastig in te vullen.

Voor wie is zo’n oplossing wel geschikt?

Eigenlijk voornamelijk voor mensen waar een grote overlap is tussen persoonlijke en zakelijke contacten. En waarvan de klantenkring niet te groot is en waar de communicatie volledig plaatsvindt door een persoon. Er zijn wel meerdere koppelingen te maken, maar er kan geen informatie over eventuele gesprekken gedeeld worden.

Dit artikel verscheen eerder op de blog Chat voor Bedrijven.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven