Apple’s RCS-ondersteuning in iOS 18

De aankondiging van Apple dat Rich Communication Services (RCS) worden ondersteund in iOS 18, dat in september wordt uitgebracht, betekent een belangrijke verschuiving in het messaging-landschap.

Het bastion dat iMessage eigenlijk is.

Jarenlang hebben iOS- en Android-gebruikers een gefragmenteerde messaging-ervaring gehad door de beperkingen van SMS. Met RCS wil Apple deze kloof overbruggen en een meer uniform communicatieplatform met meer mogelijkheden bieden.

Wat is RCS?

RCS is een modern berichtenprotocol dat SMS moet vervangen. Het biedt verschillende geavanceerde functies, waaronder:

 • Typing Indicators: Gebruikers kunnen zien wanneer iemand een bericht typt.
 • Leesbevestigingen: Meldingen wanneer een bericht is gelezen.
 • Hoogwaardige media delen: Mogelijkheid om afbeeldingen en video’s in hogere resolutie te delen.
 • Support voor langere berichten: Geen lange berichten meer opsplitsen in meerdere delen.

Deze functies zijn verwant aan wat iMessage biedt, maar zijn ontworpen om op verschillende platforms te werken, zodat iOS- en Android-gebruikers een naadloze ervaring hebben.

Een informatieve en interactieve demo van hoe iOS18 met RCS gaat werken.

Waarom nu?

De timing van Apple’s beslissing om RCS in te voeren wordt beïnvloed door meerdere factoren:

 • Regelgevende druk: De Europese Unie dringt aan op meer interoperabiliteit tussen berichtenplatforms om monopolistische praktijken te voorkomen. Door RCS te ondersteunen, voldoet Apple aan deze wettelijke eisen en neemt het de bezorgdheid over zijn gesloten ecosysteem weg. Het kan ook de Chinese overheid zijn die druk uitoefent waardoor Apple van gedachten is veranderd. Dat is de conclusie die John Gruber trekt in zijn uitstekende artikel op Daring Fireball.
 • Druk vanuit de industrie: Google en andere spelers in de sector pleiten al lange tijd voor RCS om platformonafhankelijke berichtenuitwisseling te verbeteren. De overstap van Apple kan worden gezien als een reactie op deze inspanningen en een stap in de richting van grotere gebruikerstevredenheid en platformcompatibiliteit.

RCS vs. WhatsApp en Facebook Messenger

Je kunt je afvragen of RCS een directe concurrent is van berichtendiensten als WhatsApp en Facebook Messenger. En of het niet meer een soort van basisdienst zal zijn waarop je als gebruiker terugvalt als iets anders niet werkt.

Hier is een vergelijking:

 • Functionaliteit: RCS biedt functies zoals type-indicatoren, leesbevestigingen en het delen van hoogwaardige media, vergelijkbaar met WhatsApp en Messenger. WhatsApp en Messenger zijn echter diep geïntegreerd in de diensten van Meta en bieden extra functies zoals sociale netwerken en versleutelde berichtenuitwisseling.
 • Encryptie: De end-to-end-encryptie van WhatsApp zorgt ervoor dat alleen de communicerende gebruikers de berichten kunnen lezen. In eerste instantie zal RCS op iOS dit coderingsniveau niet hebben, hoewel Apple van plan is de beveiligingsfuncties na verloop van tijd te verbeteren.
 • Platformonafhankelijkheid: RCS is bedoeld als universele standaard voor verschillende apparaten en providers, waardoor platformonafhankelijke communicatie mogelijk eenvoudiger wordt zonder dat apps van derden nodig zijn. WhatsApp en Messenger hebben echter al een groot aantal gebruikers.

Identificatie in RCS

RCS identificeert gebruikers voornamelijk via hun telefoonnummer, vergelijkbaar met SMS en MMS. Deze aanpak vereenvoudigt de gebruikerservaring door naadloos te integreren met de native messaging app en het elimineren van de noodzaak voor extra accounts of logins.

Hier volgt een overzicht:

 • Gebaseerd op telefoonnummer: Berichten die via RCS worden verzonden, zijn gekoppeld aan je telefoonnummer, zodat ze compatibel zijn met je bestaande contactenlijst.
 • Netwerkafhankelijkheid: De netwerken van beide gebruikers moeten RCS ondersteunen om te kunnen functioneren. In regio’s waar het netwerk geen ondersteuning biedt, worden berichten standaard als sms verstuurd.

Persoonlijke beschouwing

Als we nadenken over de evolutie van MMS naar RCS, is het duidelijk dat de technische wereld waardevolle lessen heeft geleerd. De tekortkomingen van MMS maakten de weg vrij voor apps als WhatsApp om de messaging te domineren door betrouwbaarheid en gebruiksgemak te bieden.

Nu, met RCS, is het de bedoeling om deze uitgebreide functies zelf te bieden, zodat je minder afhankelijk bent van apps van derden en een meer samenhangende ervaring op verschillende platforms hebt.

De opname van RCS in iOS 18 is een belangrijke ontwikkeling die de berichtenervaring voor miljoenen iPhone-gebruikers wereldwijd belooft te verbeteren, maar ik betwijfel of het echt door zal breken. De diensten als WhatsApp zijn veel meer geworden dan apps die berichten versturen, er zijn ook groepen, gemeenschappen etc.

En alhoewel RCS WhatsApp of Facebook Messenger misschien niet meteen van de troon zal stoten, is het beschikbaar komen voor iPhone wel een belangrijke stap op weg naar een standaardfunctie voor alle gebruikers voor rijke berichtendiensten onafhankelijk van type mobiel, en zonder de opstartproblemen die eerdere technologieën zoals mms kenmerkten.

Deze stap van Apple is een cruciaal moment in de evolutie van mobiele messaging en kan een nieuwe standaard zetten voor platformonafhankelijke communicatie.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven