Ben jij digitaal geletterd?

Op deze vraag had ik zelf niet zo snel een antwoord en ik ben begonnen uit te zoeken wat het betekent.

Ja, ik ben digitaal geletterd, zou mijn eerste antwoord zijn. Maar eigenlijk wist ik niet zo goed wat het begrip eigenlijk inhoudt. Voor een project binnen het onderwijs werd ik eigenlijk aangemoedigd er eens dieper in te duiken.

Aspecten van digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid is, zoals ook met gewone geletterdheid, een veel breder begrip dan het goed kunnen omgaan met computers en de informatie binnen netwerken. Het niet een digibeet zijn. Het bestaat uit enkele aspecten en ik zet ze hier even kort op een rij:

  1. Data en informatie
  2. Veiligheid en privacy in de digitale wereld
  3. De werking en het (creatieve) gebruik van digitale technologie
  4. Digitale communicatie en samenwerking
  5. Digitaal burgerschap
  6. Digitale economie

Dus pas al ik deze aspecten goed beheers, ben ik volledig digitaal geletterd. Om eerlijk te zijn heb ik pas de laatste drie jaar geleerd om echt om te gaan met sociale media. Ook nu moet ik weer vol aan de bak om te begrijpen wat blockchain, tokens en web3 met mijn digitale en werkelijke bestaan doen. En met de maatschappij en economie waar zich dit afspeelt. Dus digitale geletterdheid is geen statisch begrip want de onderliggende digitale wereld verandert nog steeds.

Via negativa, wat is digitale geletterdheid niet?

De via negativa is vinden en beschrijven wat iets NIET is. Dat is een handige methode als een onderwerp nieuw is en groot lijkt. Dus wat is digitale geletterdheid eigenlijk juist niet?

Nu ik een tijdje met mijn onderzoek naar digitale geletterdheid bezig ben groeit het besef dat het inhoudt of je de werkelijkheid kan herkennen in de digitale wereld. Lukt het je om zaken uit te zoeken, vrienden te vinden, content te maken en te delen? En dat op een manier die het veilig maakt en houdt, voor jezelf, net als je omgeving. Een wereld waarin je je vrij voelt en gewapend bent tegen de trucs en bezweringen van informatie uit kwaadaardige hoeken of te complexe, ondoorzichtige technologie reuzen. Waar je een volwaardige burgerschap kunt uitoefenen en werk vinden of scheppen en geld verdienen.

Zoals je vroeger geletterd moest zijn om je weg in de maatschappij te vinden moet je nu digitaal geletterd zijn. Dat is wat anders dan met “de computer om kunnen gaan”, tientallen apparaten te hebben, lekker kunnen kletsen op sociale media of kunnen programmeren in Python. Nu ik wat helderder heb wat het niet is, ga ik verder op zoek naar wat digitale geletterdheid wel is.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij vindt dat je digitaal geletterd bent. Laat hier beneden een berichtje achter of geef gewoon je mening.

Lees meer over Digitale Geletterdheid voor het Basisonderwijs.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven