De QR-code en zijn geheimen

De QR-code heeft de laatste jaren, vooral door Corona, een grote opmars gemaakt. Hoe werkt zo een QR code?

QR-code voorbeeld.

De QR-code heeft de laatste jaren, vooral door Corona, een grote opmars gemaakt. Maar het bestond al jaren en leidde, voor de consument, een sluimerend bestaan. Je moest er vaak een specifiek programma voor installeren om de QR-code te lezen. Maar nadat ook Apple het omarmde en de lezer inbouwde in de software van de camera werd de QR-code een voorwerp voor dagelijks gebruik.

Wat is een QR-code?

Maar de QR-code heeft ook een slechte roep, ook door Corona. Door de geheimzinnigheid en de onbekendheid ging het voor veel mensen symbool staan voor de alles doordringende digitale controle die onze maatschappij zou doordringen.

Het leek me dus een goed idee, al is het wat laat, om de QR-code nog even van dichtbij te bekijken en het uit te leggen.

De QR-code is een optisch etiket om voor machines leesbare informatie uit te wisselen. Net als de bekendere streepjescode. De blokjes in de code zijn een manier om informatie vast te leggen. Informatie over de QR-code zelf en informatie die uitgewisseld gaat worden.

De indeling van de informatie op een QR tag
Een visuele uitleg over de technische werking van de QR-code.

Hoe werkt de QR-code?

Dus hoe werkt het ook alweer? Voor de gebruiker is het eigenlijk heel simpel. Richt je camera op de QR-tag (op scherm of papier) en een optie verschijnt wat te doen met de informatie die de QR-code bevat. Dit kan bijvoorbeeld een internetadres bevatten en de telefoon opent dan een webpagina.

Of je hebt zelf een QR-code op je telefoon en die wordt uitgelezen door een andere partij. Meestal zal de code unieke informatie bevatten die dan gekoppeld wordt aan een centraal bestand.

In beide gevallen zal het apparaat de QR-code herkennen en uitlezen.

Het lezen van een QR-code via de iPhone
Het lezen van een QR-code op de telefoon

Inhoud QR-code

Via een QR-code kunnen deze gegevens worden aangeboden:

  • e-mailadressen
  • contactinformatie (vCards)
  • agenda-afspraken
  • GEO-locaties
  • sms-berichten
  • telefoonnummers
  • teksten (maximaal 7089 tekens)

Verder is dit ook zo bij NFC-codes. Dat zijn kleine zendertjes die door de ontvanger worden geactiveerd. Dit gebruik je als je bijvoorbeeld je telefoon gebruikt voor betalingen aan de kassa.

Een hoge resolutie versie. Die zijn groter en hebben meer blokjes.
QR-code Covid.

Versies van de QR-code

Van de QR-code zijn meerdere versies in omloop. Dat is fijn om te weten want het verklaard het verschil op het oog. De hogere versies bevatten vaak meer informatie en zijn dus ook groter en met een fijnere resolutie. Dit maakt ze meteen ook wat langzamer en meer foutgevoelig bij het lezen.

Geschiedenis

De QR-code werd al in 1994 uitgevonden door het Japanse bedrijf Denso Wave. QR staat voor Quick Response ofwel Snel Antwoord. Het bedrijf Denso-Wave besloot zijn patentrecht niet uit te oefenen en dit betekent dat QR-codes door iedereen vrij gemaakt kunnen worden.

De uitvinder was Masahiro Hara en het bordspel Go bracht hem op het idee dat informatie op twee richtingen kan worden weergegeven in tegenstelling tot van links naar rechts zoals bij de streepjescode.

Informatie in matrixvorm, het spel Go.
Het spel Go, de inspiratie voor de QR-code.

Ethiek

De QR-code is eigenlijk een instrument waarmee informatie uitgewisseld kan worden. Maar doordat toepassingen het gebruiken voor het koppelen aan systemen is er een begrijpelijk gevoel van zorg rond de toepassing. Die zorg was er bijvoorbeeld veel minder bij de overeenkomstige streepjescode.

Als je een QR-code gebruikt bij een restaurant verwijst deze je naar een webpagina of een applicatie voor bestelling. Later betaal je deze bestelling ook en hiermee is het bestelde terug te voeren tot je privé-gegevens.

Mensen houden er ook niet van om een teken te moeten dragen. Er zijn heel negatieve associaties met het verleden waar tekens, op paspoort of kleding, gebruikt werd om een systeem van uitsluiting efficiënt te maken.

Als ik de werking van deze tags ken, wordt het voor mij transparanter en minder verdacht. De tag is een token, het bevat leesbare informatie die door de ontvanger kan worden verbonden met grotere gegevensbronnen. Ten goede of ten kwade.

Ik hoop dat je de QR-code en QR-tag minder geheimzinnig vindt na het lezen van dit artikel.

QR codes voor Wi-Fi coderen netwerkgegevens in een standaard formaat (WIFI:T:;S:;P:;;), waardoor automatische verbinding mogelijk is zonder handmatige invoer. Deze methode is compatibel met zowel iPhone als Android en biedt een universele oplossing voor moeiteloze Wi-Fi-toegang. Het scannen van de QR-code interpreteert automatisch het netwerktype, SSID en wachtwoord, waardoor het proces van verbinding maken met Wi-Fi-netwerken wordt gestroomlijnd.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven