De invloed van blauw licht: hoe bescherm je jouw ogen en slaap?

De invloed van blauw licht op onze slaap is een belangrijk onderwerp, vooral in een tijd waarin we zoveel tijd doorbrengen met het gebruik van digitale apparaten.

Filter blauw licht van iPhone, iPad en Kobo e-reader.

In een digitaal tijdperk, waar we steeds meer uren doorbrengen achter verschillende schermen, is het belangrijk om na te denken over de invloed van deze schermen op onze gezondheid.

Een veelbesproken onderwerp is het blauwe licht dat afkomstig is van led-schermen van computers, mobiele telefoons en e-readers zoals de Kobo. Maar wat is nu de werkelijke invloed van dit blauwe licht op onze gezondheid en slaap? En hoe kunnen we deze invloed minimaliseren?

Blauw licht en de slaapcyclus

Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door led-schermen is in wezen niet schadelijk. Het wordt echter wel in verband gebracht met een mogelijke verstoring van onze slaapcyclus.

Blauw licht onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat ons helpt slapen, meer dan welk ander type licht dan ook. Hierdoor kan blootstelling aan blauw licht, vooral in de uren voorafgaand aan het slapen gaan, leiden tot moeilijkheden bij het inslapen of een verstoord slaappatroon.

De uitvinding van blauw licht is een bijzonder verhaal. Er is lang naar gezocht en de zoektocht was bijna opgegeven.

Minder blauw licht op Mac en iPhone

Daarom heeft Apple bijvoorbeeld de “Night Shift”-functie geïntroduceerd, die de kleur van het scherm na zonsondergang automatisch aanpast naar het warmere einde van het spectrum. Dit vermindert de hoeveelheid blauw licht die het scherm uitstraalt, waardoor de impact op de slaapcyclus vermindert. Een soort van preventief filter voor blauw licht dus voor iPhone, iPad of Mac.

De instellingen voor Night Shift op de Mac.
De instellingen voor Night Shift op de Mac.

Minder blauw licht op de e-reader

Voor degenen die net als ik graag op een e-reader lezen (in het donker voor het slapen op een Kobo Clara) is er nog een andere, mogelijk nog effectievere oplossing: ComfortLight Pro.

Om de Kobo Clara te kunnen lezen wordt gebruik gemaakt van fysiek zwart of witte puntjes (E Ink). Het licht dat zichtbaar uit het scherm komt werkt eigenlijk alleen maar als verlichting van het scherm. Maar deze verlichting is wel led en bestaat ook uit een combinatie van rood, groen en blauw licht (RGB) zoals bij het scherm van een mobiele telefoon.

Comfortlight Pro maakt het licht van het scherm warmer en minder fel (natuurlijker) naarmate de ingestelde slaaptijd nadert. Hierdoor wordt niet alleen de hoeveelheid blauw licht verminderd, maar wordt ook de belasting van de ogen verlaagd, vooral bij langdurig gebruik. Het goed instellen van de ComfortLight Pro is een kleinigheidje en er is merkbaar verschil.

De instellingen voor natuurlijker licht op de Kobo Clara.
De instellingen voor natuurlijker licht op de Kobo Clara.

Blauw licht in perspectief

Hoewel het belangrijk is om bewust te zijn van de mogelijke invloed van blauw licht op onze slaap, moet de hoeveelheid blauw licht die door led-schermen wordt uitgestraald ook in perspectief worden geplaatst.

Vergelijkingen met indirect zonlicht tonen aan dat de absolute hoeveelheid licht die led-schermen uitstralen zeer bescheiden is. Bovendien, hoewel led-schermen een piek in het blauwe licht hebben, moet dit niet overdreven worden.

Ik lig er, na het aanpassen van de instellingen, eigenlijk niet meer wakker van.

Led-licht vergeleken met indirect zonlicht.
Led-licht vergeleken met indirect zonlicht.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven