Aspect ratio en oriëntatie van digitale beelden

Leer het principe van aspect ratio (beeldverhouding), het zal je later van pas komen wanneer je de beelden gaat gebruiken. En hetzelfde geldt voor de oriëntatie. Wordt het een staand of een liggend beeld?

Misschien omdat er een associatie is met rationaliteit in het woordpaar aspect ratio, maar ik heb de betekenis nooit helemaal begrepen. Dus heb ik nu eens wat beter gekeken en de etymologie van aspect nagetrokken. Als je zegt dat iets meerdere aspecten heeft, dan kan dat vertaald worden naar zijden. Je kijkt naar de meerdere zijden van een object. En ratio heeft de betekenis van rede en berekening.

In Aspect Ratio wordt het woord ratio gebruikt in de wiskundige betekenis: verhouding tussen de getallen. Dus, deze kleine semantische omweg leidt tot deze beschrijving van Aspect Ratio:

De verhouding tussen twee zijden van een rechthoek

Inclusief het vierkant (1:1). En er zijn ontelbare rechthoeken in digitale producties. Laten we dus eens wat dieper graven en kijken naar de beeldverhoudingen van schermen, afbeeldingen en video’s.

Verhoudingen van een scherm

Het scherm is natuurlijk een fysiek object en heeft als zodanig een vaste beeldverhouding. In TV-toestellen zijn deze verhoudingen min of meer gestandaardiseerd. Ze waren vroeger 4:3 (meer vierkant) en zijn later meer rechthoekig geworden. Naar 16:9. Als u een nog breder scherm wilt zien, kunt u naar de bioscoop gaan.

Voor computerschermen zijn er verschillende beeldverhoudingen. Over het algemeen zijn ze 16:9 voor een monitor en 16:10 voor een laptop.

Enkele veel voorkomende voorbeelden van schermen en hun beeldverhouding.
Enkele veelvoorkomende voorbeelden van schermen en hun beeldverhouding.

De tablet en de mobiele telefoon zijn speciale gevallen in de zin dat ze kunnen worden gebruikt als een hoog scherm of een breed scherm.

Enkele voorbeelden van beeldverhoudingen op schermen van mobiele telefoons (@Bullfrag)
Enkele voorbeelden van beeldverhoudingen op mobiele telefoonschermen (@Bullfrag)

Verhoudingen van een afbeelding

Naast de schermen hebben ook afbeeldingen en video een beeldverhouding. Afbeeldingen kunnen een scala aan verhoudingen hebben. Zelfs een enkele afbeelding kan worden gebruikt voor verschillende verhoudingen. Hetzij door bijsnijden of schalen.

Oriëntatie

Is de oriëntatie van het beeld liggend of staand? Als het beeld liggend is en breed, breder dan het hoog is, wordt het liggend genoemd. Wanneer de beeldoriëntatie meer hoog dan breed is, wordt het staand genoemd.

Staand en liggend. Ze kunnen dezelfde beeldverhouding hebben, maar een verschillende oriëntatie.
Staand en liggend. Ze kunnen dezelfde beeldverhouding hebben maar een verschillende oriëntatie.

Afmeting

Dit is het aantal pixels dat een afbeelding heeft aan beide zijden van de rechthoek. Het kan ook als grootte worden omschreven.

Praktisch gebruik

Wanneer je werkt met sjablonen voor applicatiesites, zal een afbeelding een vaste aspect ratio, dimensie en oriëntatie hebben. Je kunt dit zien op de feeds en tijdlijnen van bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Er zijn gidsen die je kunnen helpen bij het vinden van de afbeelding met de juiste oriëntatie en beeldverhouding. In digitale producties is het vinden van het juiste beeld en formaat zo vaak nodig, en ik heb een apart artikel geschreven over liggende en staande beelden (oriëntatie) voor sociale media.

Beeldverhouding van afbeeldingen en video's weergegeven op een mobiele telefoon (@effectivespend)
Beeldverhouding van afbeeldingen en video’s weergegeven op een mobiele telefoon (@effectivespend)

Verhoudingen van een video

Video’s zullen meestal overeenkomen met de beeldverhouding van het scherm waarop ze moeten worden afgespeeld. Maar op digitale apparaten zoals telefoon, tablet en computer worden ze bepaald door het platform waarop je publiceert. Vimeo, YouTube, Twitch, Twitter.

Ik zou zeggen dat de overgrote meerderheid van online video een beeldverhouding heeft van 16 bij 9.

Meest gebruikte beeldverhoudingen voor video.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven