Een eigen website, het juiste begin (2022)

Bouw je eigen website en bereik online succes met de juiste keuze. Ontdek de mogelijkheden en maak een vliegende start met het maken van je eigen website.

Begin je eigen website, een meer aan mogelijkheden.

(Kijk hier voor de nieuwste gids: Vier manieren om je eigen website of blog te maken (2023))

Ontdek de juiste weg naar online succes met je eigen website. Wil je een professionele online aanwezigheid creëren en plezier hebben bij het maken? Dan is het belangrijk om de juiste keuze te maken bij het bouwen van je website.

In dit artikel bied ik een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en laat zien hoe je met een van de zeven verschillende opties een vliegende start kunt maken met het maken van je eigen website.

Lees verder en ontdek de verschillende wegen, of je nu de voorkeur geeft aan handmatig coderen, lokaal bouwen met WYSIWIG editors, online web builders, een blogging platform, een content management systeem, een combinatie van verschillende systemen, of het uitbesteden van de bouw en het onderhoud.

Met voldoende informatie en inzicht kun je het juiste begin maken en een website creëren die perfect past bij jouw behoeften en doelen.

Handmatig coderen

Het handmatige coderen was voorheem eigenlijk de standaard. Je schrijft/codeert alle code zoals HTML, CSS en eventueel JavaScript. In een eenvoudige teksteditor. Na het schrijven van deze code zet je alle elementen zoals pagina’s en afbeeldingen bij elkaar en begin je te testen en te verbeteren.

De bouw kun je doen in enkele geconcentreerde sessies, maar onderhoud is na verloop van tijd soms wat lastig. Je moet, soms maanden later, terug de geschreven code opnieuw eigen maken. Handmatig ontwikkelen is tegenwoordig niet direct de eerste keuze, maar het is toch zeker nog een methode die veel gebruikt wordt. Vooral als een site eenvoudig en statisch is dan kan het een optie zijn.

Als een website echt maatwerk is dan zullen ontwikkelaars trouwens nog steeds code schrijven en ondanks tal van frameworks, modules en geavanceerde editors is het feitelijk gewoon nog handmatig coderen. Om de code en de versies bij te houden wordt dan gebruik gemaakt van github of gitlab.

Lokaal bouwen met WYSIWIG editor

Naast het online bouwen en onderhouden van een website kun je het ook lokaal doen. Dat betekent op je eigen computer met een programma dat WYSIWIG biedt. Je ziet direct wat je bouwt. Jarenlang was dat de standaard en veel gebruikt was Adobe’s Dreamweaver. Een actuele variant is Pinegrow.

In een dergelijk programma maak je de website op je computer, het biedt een aantal krachtige instrumenten voor templates, fotobewerking en koppelingen met andere systemen. Zodra je klaar bent met bouw of aanpassingen zet je het live. Bij deze methode kun je ook gebruik maken van bestaande templates.

Online Web Builders

Deze optie is het sterkst in opkomst. De bouw en beheer van de website vindt volledig online plaats. Dus via een browser (plus eventuele app) en niet meer lokaal op je eigen computer of mobiel. Je begint bij deze methode meestal ook niet vanaf nul, maar zijn er een groot aantal templates (mallen) beschikbaar die je kan aanpassen voor het gebruik. Ook hebben ze vaak een verzameling foto’s en afbeeldingen die je kan gebruiken.

De grote spelers op moment van schrijven (het is een dynamische markt) zijn Wix, Squarespace, Webflow, Jimdo en in Nederland JouwWeb.

Naast deze betaalde diensten bieden veel hosting-providers een soortgelijke dienst aan. De hoster Vimexx bijvoorbeeld biedt Site.pro aan en Strato de toepassing van CM4all.

Een interessant aspect bij deze Online Website Builders is dat de hosting van de website een integraal onderdeel is. Dat is reuzehandig en kan het opzetten enorm versnellen. Het gaat in zekere zin wel ten koste van je zelfstandigheid, zeker als je de website wil uitbreiden.

Web builders zoals Webflow, Squarespace, Wix en Jimdo
Web builders zoals Webflow, Squarespace, Wix en Jimdo

Blogging platform

Voor een aantal mensen zal een Blogging Platform zoals Medium, Tumblr, Vocal of Blogger een optie zijn. Deze bedrijven bieden de tools voor het publiceren van de content en bieden vaak ook een platform met publiek en eventuele beloning. Dit werkt heel goed als je voornamelijk content wil publiceren en het kan in combinatie met een eigen site of naast een webshop bijvoorbeeld. Je hebt wel minder zeggenschap en het schept een mate van afhankelijkheid.

Content Management Systeem

Als er veel aanpassingen en uitbreidingen nodig zijn nadat de site gemaakt is dan is een Content Management Systeem een goede optie. Er zijn talloze systemen en de bekendste zijn Wordpress, Joomla en Drupal.

Er kunnen gemakkelijk meerdere mensen aan werken en de informatie wordt op een manier opgeslagen dat het goed doorzoekbaar wordt voor de bezoeker maar ook voor de auteurs. Het opzetten is vaak nog wel een klus. De hosting kun je zelf regelen of afnemen als dienst. Bijvoorbeeld van WordPress zelf of van je hosting aanbieder.

WordPress is de onbetwiste marktleider als het gaat om het bouwen van websites. Met miljoenen gebruikers wereldwijd is het de meest gebruikte optie voor het maken van een professionele en veelzijdige website.

Deze blog heb ik bijvoorbeeld gemaakt in WordPress, maar de Engelstalige variant in Ghost.

Combinatie van opties

In vele gevallen kun je natuurlijk prima kiezen voor een combinatie van systemen. Soms wil je wellicht artikelen zowel op je eigen site als op een blogging platform publiceren.

Of een voorkant in een Online Webbuilder met specifieke toepassingen die je laat programmeren bijvoorbeeld. Het is vaak ook slimmer om een aantal modules te verzamelen. Bijvoorbeeld Event Brite om je (online) evenementen te verzorgen en Calendly voor de afspraken.

Uitbesteding bouwen website

Je kan natuurlijk ook het de gehele bouw en het onderhoud uitbesteden. Het is niet per se de goedkoopste optie, maar interessant als je met andere zaken beter verdient, meer vreugde haalt of je digitale kennis en interesse minimaal is. Een aardig voorbeeld is dit bedrijf dat sites maakt specifiek voor therapeuten.

Een andere mogelijkheid is het begeleid bouwen van een website gecombineerd met een training.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven