Staande of liggende afbeeldingen

Hoe ontkom ik aan een te grove verminking bij het plaatsen van staande of liggende afbeeldingen op sociale media?

Ken je de uitdrukking een bed van Procrustes? Procrustes was de bijnaam van een herbergier bij de Oude Grieken. Procrustes nodigde voorbijkomende reizigers uit om bij hem te overnachten. Als ze op zijn uitnodiging ingingen, en gingen rusten, kwam Procrustes kijken of zijn gast in het bed paste. Meestal was dat niet zo. Was een gast nu te kort, dan rekte hij zijn ledematen met geweld uit, was hij te lang, dan hakte de gastheer er een stuk van af. Meestal eindigde deze behandeling met de dood, zodat Procrustes de bezittingen van de reiziger kon roven.

Precies zo werkt het ook met afbeeldingen die niet passen in het gevraagde formaat van een applicatie. In dit artikel zal ik de weg der wijzen bewandelen en wat praktische vragen en antwoorden geven op de vraag: wanneer welk formaat op sociale media?

Benen en hoofden afgehakt. Automatisch verkleinen aan het werk.

Onderwerpen

Soms bepaalt het onderwerp de beste keuze en soms het medium. Wat ik hiermee bedoel is dat als je zelf foto’s maakt met een mobiele telefoon je eigenlijk elke keer een keuze moet maken hoe je het toestel gaat houden: staand of liggend.

Onderwerpen die al snel vragen om liggende foto’s zijn landschappen, auto’s, bruggen, groepen mensen, voetbalvelden en andere onderwerp met horizontaal, breed werkende beelden. Het mooie is dat op al deze regels uitzonderingen zijn.

Onderwerpen die geschikt zijn voor staande foto’s zijn portretten, vazen, gebouwen, een volledige persoon. Alles wat verticaal werkt. Ook hier zijn weer uitzonderingen die ook artistiek goed uit kunnen werken.

Japans kunstwerk met een landschap in staand formaat.

Apparaat en platform

De vraag staand of liggend is ook te beantwoorden door te kijken naar het medium waar de afbeelding geplaatst wordt.

Komt de afbeelding op een liggend scherm zoals televisie, computer of op een staand scherm zoals de mobiele telefoon of e-reader? De laatste jaren is er een enorme verschuiving geweest naar mobiel en dus naar het staande formaat.

In welke sociale media platform gaat de afbeelding komen? Twitter, Facebook, Instagram en of Pinterest? Staat de afbeelding op zichzelf of in een reeks, een galerij met andere afbeeldingen. En steeds meer, moet een afbeelding zowel goed gaan werken op een staand en liggend medium, zoals de meeste websites tegenwoordig. Ik geef een antwoord voor de gangbare sociale media want die foto’s maak je vaak in het voorbijgaan.

Antwoorden voor sociale media

Ik neem je even mee langs de meest gangbare sociale media en vertel wat er met afbeeldingen gebeurt met enkele foto’s en meerdere foto’s per post.

Instagram

Is eigenlijk een goed begin want meteen een bijzondere uitzondering omdat de meeste afbeeldingen op Instagram vierkant zijn. Bij een enkele foto krijg je de keuze om je foto vrijwillig op het bed van Procrustes te leggen. Met als voordeel dat je kan zien hoe het er uit komt te zien. Na het vierkant maken kun je dan nog snel even de uitsnede aanpassen en de focus verleggen.

Bij een reeks van foto’s kun je kiezen voor liggend of staand. Dit geldt wel meteen voor de hele reeks. Er zullen dus bewerkingen plaats vinden en je kunt hier hoofd of voeten verliezen in het bed van Procrustes.

In een reeks kun je nog aanpassingen doen en aangeven wat er het beste afgeknipt kan worden. Hoofd of voeten. Dit doe je door een vinger te plaatsen op de afbeelding en dan te bewegen.

Een voorbeeld van een vierkante afbeelding maken met Instagram.

Facebook

Ook bij dit medium is een duidelijk onderscheid tussen een enkele foto of een reeks, een galerij. Bij een enkele foto kan zowel een staande of een liggende afbeelding gebruikt worden en er zal niets gesneden worden.

Hang je meerdere foto’s aan een post dan zal Facebook er een galerij van maken met allemaal vierkante afbeeldingen. Ook hier sneuvelt dus het een en andere op het bed van Procrustes. In de standaard galerij wordt het onderste deel van een staande foto afgeknipt.

Als dit veel misvorming oplevert kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verticaal gerichte galerij:

Facebook, een voorbeeldgalerij geschikt voor verticale objecten.

Van liggende afbeeldingen snijdt Facebook bij een galerij de zijkanten af en richt zich op het midden. Composities met de nadruk op een zijkant verliezen hier dus veel.

Twitter

Op Twitter kun je sinds kort staande en liggende afbeeldingen gebruiken zonder dat deze op het pijnlijke bed terechtkomt. Twitter zal voornamelijk op mobiel bekeken worden en dan werkt een staande afbeelding dus goed. Bij het selecteren van een post met staande afbeeldingen wordt een groot deel van het scherm gevuld.

Op Twitter kun je bij een enkele post tot aan vier afbeeldingen toevoegen. De afbeeldingen in de Twitter galerij met vier afbeeldingen zijn horizontaal weergegeven. Staande afbeeldingen worden dus automatisch bijgesneden en dan kan tot mindere resultaten leiden. Vooral bij staande afbeeldingen.

Twitter afbeeldingengalerijen

Valkuilen

Voor deze drie grote platformen geldt dus dat bij enkele afbeeldingen er niet direct dwingende keuzes gemaakt hoeven te worden en je een vrije keuze kan maken vanuit het onderwerp.

Bij meerdere foto’s aan een post worden er galerijen gebruikt. Instagram zal bij een mengsel van staande en liggende foto’s vragen foto’s bij te snijden en geeft je de keuze wat je kan missen. Dit hoeft niet als je de galerij vult met gelijksoortige foto’s.

Facebook biedt een keuze uit verschillende galerijen waarbij je staande en liggende foto’s kan combineren. Of je kan bijvoorbeeld een galerij kiezen die meer geschikt is voor staande foto’s.

Twitter is nog het meest als het bed van Procrustes. Bij hun galerij zal er gesneden worden en je kan niets bijstellen. Houdt hier als gebruiker rekening mee als je foto’s maakt of een galerij maakt. Kies bij de Twitter galerij bij voorkeur voor liggende foto’s met een onderwerp in het midden.

Aspect ratio

In dit artikel hou ik de verhoudingen tussen hoogte en breedte van de afbeeldingen (aspect ratio) even zoveel mogelijk buiten beschouwing houden. Ik ga uit van de standaard foto’s gemaakt door een iPhone met de verhoudingen 3:4 of 4:3. Met deze verhoudingen is er voor de genoemde sociale media niet veel aan de hand. Behalve de galerij van Twitter want die snijdt ook kleine deeltjes af van een liggende foto.

Genoeg afbeelding horror verhalen, snel verder trekken en de herberg en bed van Procrustes achter ons laten.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven