Graymail, wat is het?

Graymail is niet hetzelfde als spam. Vind uitleg over graymail en tips om je te helpen uw marketingbereik te optimaliseren door je niet te mengen tot grijze vergetelheid.

Een baken in de mist van Graymail.

Graymail verwijst naar vrijwillige e-mails die echter nooit geopend worden door de ontvangers. Dit kan leiden tot een slechtere waardering door e-mail servers en zelfs resulteren in de plaatsing van dergelijke e-mails in de spambox.

In dit artikel ontdek je hoe je graymail kunt herkennen en effectieve strategieën kunt toepassen om te voorkomen dat je e-mails als zodanig worden behandeld. Verbeter je e-mailcommunicatie en voorkom dat jouw berichten onopgemerkt blijven.

Graymail is geen spam

Wat spam is weet waarschijnlijk bijna iedereen inmiddels wel. Spam zit niet in een grijs gebied. Ongevraagde e-mails die je bombarderen met vage beloftes en aanbiedingen. De meeste aanbieders van e-mail software weten er al aardig mee om te gaan en deze plaag lijkt onder controle.

Graymail, en het verschil tussen gewone e-mail en spam.
Graymail op een schaal.

Graymail is e-mail die je soms opent

En dan zijn email die een grijs gebied vormen. Een grijs gebied tussen gewenst en ongewenst: Graymail. Je hebt je ooit voor het een of ander aangemeld, bewust en vaak ook onbewust. Je vraagt een gratis e-book aan en hiermee kom je ook op de marketing e-mails of nieuwsbrief van een bedrijf of creator.

Niets mis mee op zich, het is een uitwisseling in de aandachtseconomie, maar de betrokkenheid op die e-mails is vervolgens heel laag en ze kunnen je inbox vertroebelen.

Gmail van Google herkent de meeste Graymail overigens en heeft er deze filters voor gemaakt. Hierdoor verschijnen ze niet direct in je inbox.

Graymail filter in Google Mail.
Graymail filter in Google Mail.

Graymail als handig begrip

Graymail is dus een aardige term voor de ontvanger die snel een (mentale) schifting moet maken van de tientallen e-mails die dagelijks in de inbox zitten. Maar ook voor verzenders is het een handig begrip. Is de e-mail naar mijn relaties relevant, biedt het waarde en gaat het leiden tot betrokkenheid? De belangrijkste maatstaf hiervoor is betrokkenheid. Wordt de e-mail geopend, leidt het tot een actie.

Apple, de grootste aanbieder van e-mail clients, is begonnen met het afschermen van interacties op e-mails. Dus gaat er geen informatie meer over de lezer naar buiten wanneer jij een e-mail opent. Dat heeft tot nogal wat beroering gezorgd onder e-mail marketeers.

Ongeveer de 50% van alle e-mails wordt namelijk geopend met een client van Apple. Hierdoor is het een stuk lastiger geworden om met zekerheid te zeggen of lezers nog wel enige interactie hebben met een ontvangen bericht. In die zin is voor afzenders het grijze gebied dus nog net een stuk grijzer geworden.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven