Het verschil tussen een CDP en een DXP

Kortom, een customer data platform verzamelt vooral informatie, en digital experience platform presenteert informatie. Laten we dat eens nader bekijken.

Klantgegevens­platform (CDP)

Een customer data platform (CDP) is een softwareoplossing die organisaties helpt bij het verzamelen, opslaan en beheren van klantgegevens uit verschillende bronnen en kanalen. Een CDP biedt gewoonlijk een centrale opslagplaats voor klantgegevens, evenals hulpmiddelen om die gegevens te integreren en te verrijken, en om ze beschikbaar te maken voor andere systemen en toepassingen.

Digital Experience Platform (DXP)

Een digital experience platform (DXP) is een softwareoplossing die organisaties helpt bij het creëren, beheren en leveren van gepersonaliseerde digitale ervaringen aan hun klanten, werknemers of andere belanghebbenden.

Een DXP biedt doorgaans een reeks instrumenten en mogelijkheden voor het ontwerpen, bouwen en publiceren van digitale inhoud en toepassingen, zoals websites, mobiele apps en online portalen, en voor het volgen en analyseren van de interactie tussen gebruikers en deze ervaringen.

Klantgegevens in verschillende contexten

Hoewel een CDP en een DXP beide betrekking kunnen hebben op het verzamelen en beheren van klantgegevens, dienen ze verschillende doelen en worden ze in verschillende contexten gebruikt. Een CDP is primair gericht op het verzamelen, opslaan en beheren van klantgegevens voor verschillende doeleinden, zoals segmentering, personalisering, analyse en rapportage.

Een DXP daarentegen is hoofdzakelijk gericht op het creëren en leveren van gepersonaliseerde digitale ervaringen aan klanten, en kan klantgegevens gebruiken om die ervaringen af te stemmen op individuele gebruikers.

Het belangrijkste verschil tussen een CDP en een DXP is dan ook het doel dat zij dienen en het soort mogelijkheden dat zij bieden. Een CDP richt zich op het verzamelen en beheren van klantgegevens, terwijl een DXP zich richt op het creëren en leveren van gepersonaliseerde digitale ervaringen.

Het is vermeldenswaard dat sommige DXP-oplossingen CDP-mogelijkheden kunnen omvatten als onderdeel van hun toolsuite, maar CDP’s en DXP’s zijn over het algemeen verschillende categorieën softwareoplossingen.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven