Digital Asset Manager (DAM)

Een kort overzicht van wat een Digital Asset Manager (DAM) is en wanneer je bedrijf of organisatie er een nodig heeft.

Photo showing an art collection.

Een digital asset manager (DAM) is een softwareoplossing die organisaties helpt bij het organiseren, opslaan en beheren van digitale bestanden, zoals afbeeldingen, video’s, audiobestanden, documenten en andere soorten media. DAM’s bieden doorgaans een centrale opslagplaats voor digitale bestanden, alsook hulpmiddelen voor het organiseren, labelen en categoriseren ervan, en voor het controleren van de toegang tot en het publiceren ervan.

DAM’s worden vaak gebruikt door organisaties in verschillende sectoren, waaronder media, marketing en reclame, om de grote hoeveelheden digitale inhoud die zij creëren, gebruiken en verspreiden op te slaan en te beheren.

Belangrijkste kenmerken van een DAM

Enkele belangrijke kenmerken van een DAM zijn:

  • Opslag: DAM’s bieden meestal een centrale opslagplaats voor digitale bestanden, met opties voor het opslaan van activa op locatie of in de cloud.
  • Organiseren: DAM’s kunnen hulpmiddelen bevatten voor het organiseren en categoriseren van digitale bestanden, zoals tags, metadata en taxonomieën, om het vinden en terugvinden ervan te vergemakkelijken.
  • Samenwerking: DAM’s kunnen hulpmiddelen bieden waarmee teams kunnen samenwerken aan digitale middelen, zoals delen, commentaar en versiebeheer.
  • Beveiliging: DAM’s kunnen beveiligingsfuncties bevatten zoals toegangscontrole, authenticatie en encryptie om digitale activa te beschermen en ervoor te zorgen dat deze alleen toegankelijk zijn voor bevoegde gebruikers.
  • Integratie: DAM’s kunnen hulpmiddelen bieden voor de integratie met andere systemen en technologieën, zoals content management systemen (CMS), customer relationship management (CRM) systemen en marketingautomatiseringsplatforms.

In het algemeen helpt een DAM bij het proces van opslaan, organiseren en beheren van digitale bestanden te stroomlijnen en stelt hen in staat deze bestanden effectiever te gebruiken en te delen in hun bedrijfsprocessen en marketinginspanningen.

DAM-leveranciers

Er zijn veel leveranciers die oplossingen voor digital asset management (DAM) aanbieden.

Deze leveranciers bieden een reeks DAM-oplossingen met verschillende functies, mogelijkheden en prijsmodellen. Sommige DAM’s zijn ontworpen voor specifieke sectoren, zoals media, marketing of reclame, terwijl andere meer algemeen toepasbaar zijn en in verschillende contexten kunnen worden gebruikt.

Het is vermeldenswaard dat DAM-oplossingen complex kunnen zijn en aanzienlijke aanpassingen en integratie met andere systemen en technologieën kunnen vereisen. Daarom is het voor organisaties belangrijk om bij de keuze van een DAM-leverancier zorgvuldig na te denken over hun behoeften en doelstellingen, en de mogelijkheden en geschiktheid van de verschillende beschikbare opties zorgvuldig te evalueren.

Enkele voorbeelden zijn:

VendorProductomschrijving
Adobe Experience ManagerAdobe Experience Manager is een uitgebreide DAM-oplossing die organisaties helpt bij het efficiënt beheren en leveren van digitale assets. Het biedt geavanceerde functies voor het organiseren, samenwerken en naadloze integratie met andere Adobe-producten.
AprimoAprimo biedt een DAM-platform waarmee bedrijven digitale assets effectief kunnen centraliseren, organiseren en distribueren. Het biedt functies zoals metadatabeheer, versiebeheer en workflows om assetbeheerprocessen te stroomlijnen.
BynderBynder biedt een cloudgebaseerde DAM-oplossing die is ontworpen om het beheer van digitale assets te vereenvoudigen. Het omvat functies zoals assetopslag, -organisatie, -delen en -samenwerking, samen met aanpassingsopties om aan de vereisten voor merkidentiteit te voldoen.
CantoCanto is een DAM-leverancier die een schaalbaar en gebruiksvriendelijk platform biedt voor het beheren van digitale assets. Het product omvat functies zoals assetcatalogus, metadatabeheer, rechtenbeheer en integraties met populaire tools van derden.
CloudinaryCloudinary biedt een cloudgebaseerd DAM-platform dat zich richt op het leveren van geoptimaliseerde digitale assets voor web- en mobiele applicaties. Het biedt mogelijkheden voor beheer, manipulatie, optimalisatie en levering van afbeeldingen en video’s via een wereldwijd CDN.
ExtensisExtensis biedt een DAM-oplossing die organisaties helpt bij het stroomlijnen van assetbeheerprocessen. Het product biedt functies zoals assetorganisatie, metadatabeheer, versiebeheer en integraties met creatieve tools zoals Adobe Creative Cloud.
Image RelayImage Relay is een DAM-leverancier die een gebruiksvriendelijk platform biedt voor het organiseren, delen en distribueren van digitale assets. Het omvat functies zoals metadatabeheer, toegangsbeheer en aanpasbare portals voor efficiënt assetbeheer en samenwerking.
LibrisLibris is een DAM-platform dat is ontworpen voor visueel mediabeheer. Het biedt functies zoals assetorganisatie, metadatabeheer, zoekmogelijkheden en integraties met populaire creatieve tools, waardoor efficiënt beheer en distributie van visuele assets mogelijk is.
TenovosTenovos biedt een DAM-oplossing die bedrijven helpt bij het optimaliseren van de levenscyclus van digitale assets. Het product omvat functies zoals assetinvoer, verrijking, distributie, analyse en governance, waardoor end-to-end beheer van digitale assets mogelijk is.
WidenWiden biedt een DAM-platform dat zich richt op het centraliseren en delen van digitale assets binnen organisaties. Het product omvat functies zoals assetorganisatie, metadatabeheer, workflowautomatisering en integraties met andere bedrijfssystemen voor naadloos assetbeheer.
WebDAMWebDAM biedt een cloudgebaseerde DAM-oplossing die is ontworpen om assetbeheer en samenwerking te vereenvoudigen. Het product omvat functies zoals assetorganisatie, metadatabeheer, deelmogelijkheden en integraties met populaire creatieve tools voor efficiënte assetworkflows.
WoodWingWoodWing biedt een DAM-oplossing waarmee organisaties digitale assets effectief kunnen beheren en distribueren. Het product omvat functies zoals assetorganisatie, metadatabeheer, samenwerkingstools en integraties met andere systemen voor contentcreatie en publicatie.

Soms is het concept van het DAM geïntegreerd in de contenttool (CMS of DXP). Ik schreef een artikel over hoe digitale bestanden worden beheerd in Web Builders zoals Wix, WordPress, Squarespace en Ghost.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven