Jezelf verifiëren op LinkedIn

LinkedIn breidt profielverificatie uit naar meer gebruikers: verbetering van de geloofwaardigheid op het platform.

Vanochtend, terwijl ik in Amsterdam aan mijn koffie dronk, had ik een interessante ervaring met LinkedIn. Ik verifieerde mijn LinkedIn-account met mijn Nederlandse paspoort, en het proces was een fluitje van een cent: het duurde slechts een paar minuten en het was gratis. Geïntrigeerd door deze ontwikkeling, besloot ik dieper in te gaan op de profielverificatie van LinkedIn en mijn inzichten hier te delen.

Een verificatieschild op mijn LinkedIn-profiel
Een verificatieschild op mijn LinkedIn-profiel

LinkedIn’s profielverificatie-update: een kort overzicht

LinkedIn is altijd het platform bij uitstek geweest voor professionals om verbinding te maken en te netwerken. Het is een plek waar uw digitale identiteit een enorme waarde heeft. In april 2023 introduceerde LinkedIn een functie voor profielverificatie in samenwerking met identiteitsplatform CLEAR.

Met deze functie kunnen gebruikers hun identiteit bevestigen door hun door de overheid toegewezen identiteitsbewijs op te geven. Na verificatie wordt er een badge aan je profiel toegevoegd, waardoor je geloofwaardigheid krijgt binnen het platform.

Toegang uitbreiden

Aanvankelijk was deze functie alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten. LinkedIn heeft sindsdien zijn bereik echter uitgebreid met leden in Canada en Mexico. Wat nog spannender is, is de toewijding van LinkedIn om deze verificatieoptie beschikbaar te maken voor meer gebruikers over de hele wereld, waaronder Nederland.

De rol van externe partners

LinkedIn heeft zich gerealiseerd dat samenwerking met externe partners essentieel is om zijn verificatieaanbod uit te breiden. Microsoft Entra, Persona en Digilocker behoren tot de partners die hun krachten bundelen met LinkedIn om verificatie in meer regio’s te vergemakkelijken.

De uitdaging hier ligt in de noodzaak voor deze partners om samen te werken met lokale entiteiten die in staat zijn identiteitsdocumentatie te bevestigen. Het is vermeldenswaard dat deze partners worden gecompenseerd voor hun inspanningen, wat van invloed kan zijn op de beschikbaarheid van de functie in bepaalde regio’s.

Heeft LinkedIn toegang tot mijn ID-gegevens?
Ja, LinkedIn heeft mogelijk toegang tot uw ID-gegevens als je ervoor kiest identiteitsverificatie te ondergaan. Tijdens het proces moet je een geldig, door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs uploaden. De verificatiepartner van LinkedIn, zoals Persona of CLEAR, zal deze informatie verifiëren. Ze bevestigen jouw identiteit en voegen een verificatiebadge toe aan jouw profiel.

LinkedIn ontvangt echter niet jouw biometrische gegevens, foto’s, paspoortnummers of verval-/afgiftedata die aan het paspoort zijn gekoppeld. De informatie die met LinkedIn wordt gedeeld, omvat je naam zoals deze in het paspoort staat, het type identiteitsbewijs dat voor verificatie wordt gebruikt (bijvoorbeeld paspoort of identiteitskaart) en de uitgever van dat identiteitsdocument. LinkedIn gebruikt deze gegevens uitsluitend voor veiligheidsdoeleinden en heeft geen toegang tot biometrische gegevens of foto’s.

De waarde van geverifieerde profielen

Waarom zou je overwegen uw LinkedIn-profiel te verifiëren? Volgens LinkedIn zijn de voordelen aanzienlijk. Geverifieerde profielen ontvangen 60% meer profielweergaven, 50% meer opmerkingen en reacties op hun berichten en 30% meer berichten. Deze extra laag van geloofwaardigheid kan je aanwezigheid op het platform aanzienlijk verbeteren.

Integratie met vacatures

LinkedIn gaat nog een stap verder door profielverificatie te integreren in geselecteerde vacatures. Deze stap zorgt voor extra bevestiging en zekerheid binnen de app, waardoor het belang van geverifieerde identiteiten wordt versterkt.

Hoe u zich kunt verifiëren op LinkedIn

Nu je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden voor verificatie, vraag je je wellicht af hoe aan de slag te gaan. LinkedIn heeft het proces relatief eenvoudig gemaakt. Volg deze stappen om aan je verificatietraject te beginnen:

  1. Bezoek de LinkedIn-verificatiepagina: De eerste stap is het bezoeken van de LinkedIn-verificatiepagina, die je kunt openen door op deze link te klikken: LinkedIn-verificatiepagina .
  2. Kies uw verificatiemethode: Op de verificatiepagina heb je de mogelijkheid om de verificatiemethode te kiezen die bij je situatie past. LinkedIn biedt meerdere methoden om je identiteit te bevestigen.
  3. Volg de verstrekte instructies: Nadat je de verificatiemethode van je voorkeur hebt geselecteerd, volg je zorgvuldig de verstrekte instructies. Afhankelijk van de methode die je kiest, kan dit inhouden dat je specifieke documenten verstrekt, persoonlijke gegevens bevestigt of andere noodzakelijke stappen onderneemt.
  4. Wacht op goedkeuring van de verificatie: Nadat je het verificatieproces hebt voltooid, moet je wachten tot LinkedIn het verzoek heeft beoordeeld en goedgekeurd. Dit duurt doorgaans niet lang en zodra de verificatie is goedgekeurd, wordt met trots de badge ‘Verificaties’ weergegeven op je LinkedIn-profiel. Deze badge geeft aan dat je je inzet voor authenticiteit en professionaliteit.
De verificatieverwerkingsstappen met Persona: ID scannen, foto verifiëren en klaar.
De verificatieverwerkingsstappen met Persona: ID scannen met NFC, foto verifiëren en klaar.

In een digitale wereld vol onzekerheden biedt het verificatieproces van LinkedIn een laag van vertrouwen voor zowel individuen als bedrijven. Dus, ben jij LinkedIn-geverifieerd? Zo niet, dan is het tijd om aan de stappen te beginnen en je connecties en potentiële werkgevers te laten weten dat de echte jij hier is, klaar om verbinding te maken en deel te nemen aan de professionele wereld.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven