Kobo Clara e-reader loopt vast en bevriest

Heb je last van een vastlopende en bevriezende Kobo Clara e-reader? In dit artikel geef ik je enkele tips om dit probleem op te lossen en te voorkomen.

Voorbeeld van een vastgelopen, hangende en bevroren Kobo Clara e-reader.

Zo nu en dan bevriest mijn Kobo Clara e-reader. Soms tijdens het lezen, vaak bij het aan- en uitzetten. Of hij reageert niet meer nadat de Kobo in de slaapstand was. Hij lijkt vastgelopen en start niet meer op.

Het boek waar je gisteren mee gestopt bent, staat nog steeds op het scherm, maar als je op de aan-knop drukt, gaat alleen de achtergrondverlichting van de reader aan.

Hoe los ik dit op?

Kobo e-reader aan de oplader doen

De belangrijkste tip die ik hier kan geven is dat je de Kobo e-reader, na bevriezing, aansluit op de stroom. Zonder aangesloten te zijn start de Kobo vaak sowieso niet op en als je dan doorgaat op de aan- en uitknop te drukken kan het zijn dat het apparaat helemaal opnieuw ingesteld wordt en je al je boeken en leesgegevens kwijt bent.

De onderkant van een Kobo Clara e-reader waar je het oplaadcontact ziet. Hier steek je de stekker voor het opladen in.
Kobo oplaadcontact.

Zodra de Kobo Clara e-reader aan de oplader is bevestigd druk je een vijftiental seconden op de aan- en uitknop. Dan begint het opstarten. Let wel, het betreft een herstart en kan even duren.

Een e-reader heeft geen energie nodig om iets op het scherm weer te geven. Het weergeven van inhoud is een analoog, fysiek proces en als dat eenmaal gebeurd is, is er geen energie meer nodig. Dit maakt het een beetje moeilijk om te detecteren dat de batterij echt leeg is. Ik schreef een artikel over hoe e-ink werkt.

Mogelijke oorzaken vastlopen en bevriezen

Batterij

Ik merk dat er bij vastlopen vaak een probleem is met de batterij. Slecht opgeladen en ook staat er een andere lading aangegeven dan er later, na opstarten, staat. Soms lijkt het alsof de e-reader na het lezen niet goed in de slaapstand is gegaan.

Probeer de Kobo opgeladen te houden.

Systeem software

Een ander mogelijke oorzaak is verouderde systeemsoftware. Het is goed die actueel te houden.

Houdt systeem software actueel

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven