Resoluties voor schermen en afbeeldingen

De precieze betekenis van resolutie in een digitale context is vaag. Ik zal de verschillende toepassingen van het woord op een rijtje zetten en de verwarring oplossen. Dit artikel helpt het juiste evenwicht te vinden voor scherp uitziende afbeeldingen en de juiste bestandsgrootte.

Het woord resolutie is voor een groot deel een technische term die door digitale producenten wordt gebruikt. Voor de consument betekent het meestal scherpte, helderheid van een beeldscherm (en heeft het invloed op bestandsgrootte en bandbreedte). We worden allemaal producenten en dit artikel kan u helpen uw weg te vinden in het onderwerp resolutie. De informatie zal u een goed begrip geven van de verschillende soorten resolutie en u helpen scherp ogende beelden en video’s te produceren voor uw publiek.

Dus laten we er eens goed voor gaan zitten! Het woord resolutie wordt gebruikt om deze drie verschillende concepten te beschrijven:

  1. Schermresolutie: fysieke pixels in een scherm
  2. Puntresolutie: punten die worden gebruikt om iets op een scherm weer te geven
  3. Beeldresolutie: pixels die worden gebruikt om een digitaal beeld of videoframe weer te geven

Hier is een afbeelding ter illustratie van de verschillende waarden die deze concepten opleveren:

Resoluties: puntresolutie, beeldresolutie, schermresolutie.
Resoluties: puntresolutie, beeldresolutie, schermresolutie.

Laten we eens wat dieper ingaan op de drie verschillende gebruiken van het woord resolutie en de verschillen zullen veel duidelijker worden.

Scherm resolutie

De resolutie van een scherm is vrij feitelijk en dit is een fysieke eigenschap. Er staat meestal iets als: de schermresolutie is 1080 bij 780 pixels. Je zou dus een vergrootglas kunnen nemen en het scherm bekijken. Je zou deze pixels zien als een klein gaatje dat gekleurd licht uitstraalt.

Enkele typische schermresoluties met een beeldverhouding van 16:9 zijn QHD (2560 x 1440) en 4K UHD (3840 x 2160).

Puntresolutie

De resolutie van een beeldscherm verwijst naar het aantal punten dat wordt gebruikt om iets op het fysieke scherm weer te geven. Dit wordt ook vaak schermresolutie genoemd.

Laten we een iPhone 12 Mini als voorbeeld nemen. Het scherm heeft 1.080 fysieke pixels horizontaal en 2.340 pixels verticaal. De resolutie voor het scherm van dit toestel is 375 punten bij 812 punten.

Verschillende puntresoluties voor iPhones (UX Collective)
Verschillende puntresoluties voor iPhones (UX Collective)

Lange tijd kwamen deze twee soorten resolutie 1 op 1 overeen. Een pixel in het beeld kwam overeen met de fysieke pixel in het beeldscherm. Nu de schermen zo goed zijn geworden (het oog ziet geen individuele pixels meer op de juiste kijkafstand) zijn er meer fysieke pixels dan virtuele pixels.

Deze site geeft u informatie over het scherm dat u momenteel gebruikt:

https://www.mydevice.io

Beeldresolutie

Haal eens diep adem, er is nog een betekenis van resolutie die in omloop is. De resolutie van een digitaal beeld en video.

Hier wordt de term gebruikt om aan te geven hoeveel pixels zijn gebruikt om het beeld of videoframe weer te geven. Bij traditionele televisie is dit een vrij welomschreven reeks normen, op digitale toestellen kan het vele maten of vormen aannemen.

Stel dat je een foto maakt met een 12 mbps camera, dan zal de resulterende foto een resolutie hebben van 3024 pixels in de hoogte en 4032 pixels in de breedte. Als je een video opneemt met hetzelfde toestel zal het je waarschijnlijk een optie geven om een resolutie te kiezen. Bijvoorbeeld: 720p, 1080p of 4K.

Hier krijgt het woord resolutie dus ook zijn notie van scherpte van het beeld. Als het in hoge resolutie (dus met veel pixels) kan worden opgenomen en weergegeven, zullen onze ogen een duidelijker beeld zien. Omdat er meer gegevens nodig zijn om het beeld weer te geven zal de bestandsgrootte en/of de bandbreedte voor streaming toenemen.

Voorbeeld van beeldresolutie en inzoomen. Linker afbeelding heeft resolutie van 4000 x 3000 pixels.
Voorbeeld van beeldresolutie en inzoomen. Linker afbeelding heeft resolutie van 4000 x 3000 pixels.

Samenvatting

In dit artikel heb ik geprobeerd wat verwarring op te lossen rond de betekenis van het woord resolutie in de context van beeldschermen en digitale beelden. De term wordt soms gebruikt voor verschillende dingen die een overlappende betekenis hebben.

Hoeveel lichtpunten heeft een fysiek scherm (schermresolutie), hoeveel punten zijn de standaardweergave voor interactie met het scherm (puntresolutie) en hoeveel discrete, gekleurde puntjes kan een camera vastleggen en opslaan (beeldresolutie).

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven