Kobo e-books delen met je familie

Een stap-voor-stap handleiding over hoe je je Kobo e-books kunt delen met je partner en andere familieleden.

Zowel ik als mijn partner hebben een Kobo-reader. Je zou denken dat een boek delen binnen het gezin makkelijk is en misschien zelfs wel over wifi gaat. Zoofffff. Net zoals we papieren boeken delen. Ik ben klaar met lezen. Het boek is absoluut de moeite waard. Hier ga je. Maak alsjeblieft geen hondenoren.

Zo werkt het natuurlijk niet. De digitale rechten van deze e-boeken worden op persoonlijke basis beheerd. Wettelijk zijn de e-books zelfs niet volledig van jouw, je bezit een licentie. Als je een e-boek wilt delen, maak je een kopie, en dat is binnen dit systeem niet toegestaan. Maar je e-reader weggeven om het e-book te delen is waarschijnlijk ook niet praktisch.

Wettelijk zijn de e-boeken zelfs niet volledig van jou, je bezit een licentie.

In plaats van het boek over te stralen, zul je een aantal tijdrovende stappen moeten doorlopen. Dus, hoe omzeil je de beperkingen en deel je e-books binnen de familie?

Ik schreef ook een veelgevraagd artikel over het delen van Kobo Plus.

Stap-voor-stap handleiding om e-books te delen

Om te beginnen, en om te proberen de dingen eenvoudig te maken, heb ik dit overzicht van de stroom van dingen gemaakt:

Werkwijze verwijderen digitaal zegel

Download via je Kobo online winkel, het e-book dat je wilt delen. Eenmaal ingelogd, biedt de site een optie om te downloaden. Als je dit doet download je niet het e-boek zelf, maar een bestand (met de extensie ACSM, en het bevat een soort token). Dat bestand moet je openen met een programma dat Adobe Digital Editions heet. Van daaruit kun je het beveiligde e-boek downloaden.

Digitaal zegel verwijderen

Vervolgens verwijder je het zegel door het e-boek te importeren in Calibre. Het te importeren bestand bevindt zich in een map die Adobe heeft aangemaakt. Calibre verwijdert het zegel (Digital Rights Management of DRM genoemd) als je een specifieke plugin hebt geïnstalleerd. De installatie van de plugin wordt beschreven op deze DRM verwijdering plugin pagina.

Zodra de DRM van het e-boek is verwijderd, kun je het EPUB-bestand naar je partner sturen. Je kunt dit doen door het EPUB-bestand op te zoeken en bijvoorbeeld e-mail te gebruiken om het bestand te versturen. De ontvangende partij moet dan ook Calibre gebruiken om het bestand in hun bibliotheek te krijgen en het naar de Kobo-reader te verplaatsen.

Juridische aspecten

Het kan zijn dat deze procedure niet legaal is in het land waar je woont. Betalen voor boeken is het juiste om te doen, dit is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Zoals het is geformuleerd op de DeDRM plugin site:

Gebruik deze tools alleen voor het verkrijgen van volledige toegang tot uw eigen ebooks voor archivering/conversie/gemak. De-DRMde ebooks mogen niet worden geupload naar open servers, torrents, of andere methoden van massadistributie. Er zal geen hulp worden gegeven aan mensen die dergelijke dingen doen. Auteurs, verkopers en uitgevers moeten allemaal in hun levensonderhoud voorzien, zodat ze boeken kunnen blijven produceren die wij kunnen lezen. Wees geen parasiet.

DeDRM

Samenvatting stappen

Korte samenvatting van de stappen:

  1. Zorg ervoor dat je Adobe Digital Editions, Calibre en DeDRM plugin installeert en configureert
  2. Download het e-book ACSM link naar computer
  3. Download het e-book bestand naar Adobe Digital Editions
  4. Importeer in Calibre (DRM is verwijderd)
  5. E-boek bestand uitwisselen

Ik denk dat het voor de eerste keer opzetten, software installeren, een Adobe ID aanmaken en vertrouwd raken met Calibre minimaal een uur zal duren. Het helpt zeker als je Calibre al gebruikt. Maar hou vol, het is de moeite waard. De tweede keer dat je deze stappen volgt, zal het minder dan 3 minuten duren.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven