Wanneer je foto viraal gaat

Hoe ik mijn virale Nederlandse landschapsfoto aanpakte: Van het vastleggen van de perfecte foto tot het beheren van social media buzz, leer mijn strategieën voor het omgaan met plotselinge online roem.

Het perfecte moment vastleggen

Begin mei maakte ik een foto van een typisch Nederlands landschap die viraal ging. De foto toonde de zachte kleuren van de lentebladeren bij zonsondergang, waardoor een etherisch licht van onderaf ontstond.

Ik paste mijn positie nauwkeurig aan en stapte naar links en rechts totdat de verdwijnende lijnen van het tafereel perfect in het midden uitgelijnd waren. Dit resulteerde in een optische illusie die het beeld in vier verschillende kwadranten verdeelde.

Het proces om het goed te krijgen

De afbeelding delen

Opgewonden door het resultaat deelde ik de foto op verschillende sociale mediaplatforms. Op X en Instagram heb ik mijn berichten op maat gemaakt: een puntige tekst in het Nederlands voor X en een focus op het beeld voor Instagram. Ik deelde het ook op Facebook, voornamelijk voor mijn vrienden, en, ongebruikelijk, op LinkedIn.

Als webstrateeg reserveer ik LinkedIn meestal voor professionele updates, maar ik vond de afbeelding, die voor AI gegenereerd zou kunnen worden, relevant. De respons was overweldigend positief en leverde veel aandacht op.

De afbeelding gaat viraal

De situatie nam een onverwachte wending op zaterdag toen iemand op X mijn afbeelding deelde zonder credit. Gelukkig werd ik gewaarschuwd door een oplettende volger. Hoewel ik in eerste instantie ontsteld was, koos ik voor een beleefde aanpak, claimde de foto en de oorspronkelijke deler deelde hem opnieuw met vermelding van mij.

Deze daad van herkenning leidde tot meer shares op platforms zoals BlueSky, Mastodon en Reddit. Het beeld won snel aan populariteit, vooral nadat het werd gedeeld door Massimo, een prominent X-account met meer dan twee miljoen volgers en howeverythingworks op Instagram (4,4M volgers).

Het trok specifiek aandacht in Japan, met veel gebruikers die de echtheid van de foto bevestigden en anderen doorverwezen naar mijn originele berichten.

De foto op X, Instagram en Reddit.

Balans tussen aandacht en privéleven

De toevloed aan aandacht was zowel opwindend als uitdagend. Mijn dagen waren opeens gevuld met het beheren van sociale media-interacties, het leiden van verkeer naar mijn originele posts op X en Instagram en het bijwerken van mijn blog.

Bovendien werd de vrijdag ervoor mijn tweede kleinkind geboren, waardoor ik mijn tijd moest verdelen tussen familie en sociale media. Het was een delicaat evenwicht, maar uiteindelijk de moeite waard.

Daar gaat mijn georganiseerde structuur. Tijd om weer te spelen.

Nadenken over de ervaring

Ondanks wat geplaag over de bescheiden schaal van mijn “virale” succes in vergelijking met grote influencers, ben ik blij met het resultaat. De ervaring versterkte mijn kijk op sociale media als een waardevol instrument voor contentmarketing en het verkrijgen van erkenning als fotograaf.

In tegenstelling tot fulltime influencers die onvermoeibaar werken om aan de top te blijven, zie ik deze momenten als een manier om in contact te komen met een breder publiek en mijn werk te laten zien.

De techniek achter de foto

De magie van de foto zit in de precieze techniek. Het is cruciaal dat de camera perfect waterpas staat en dat de verdwijnende lijnen centraal worden uitgelijnd. Ik gebruik een iPhone 12 mini en maak gebruik van de rasterfunctie en de HDR (High Dynamic Range) instelling om de belichting in balans te brengen.

Hoewel sommigen dit misschien beschouwen als bewerken, is het verre van “photoshoppen”. HDR verbetert het natuurlijke licht door middel van intelligente algoritmen, maar valt niet binnen het domein van generatieve AI.

Hier is een Google Streetview van de locatie waar ik stond.

Iemand schreef me en plaagde me dat iedereen er meer views op lijkt te krijgen terwijl het merk er maar een paar duizend krijgt. Het stak me eerst en toen begreep ik dat dit het resultaat is van een hebberige mentaliteit. Zo werken sociale media niet. Je moet bereid zijn om te delen, anders zal niemand je product versterken.

Ik werd ook gelokt om de rechten te verkopen onder wat ik beschouwde als valse voorwendselen, dus wees gewaarschuwd.

Gebruik maken van de aandacht

Het virale moment heeft nieuwe deuren geopend en waardevolle inzichten opgeleverd in de dynamiek van sociale media. Ik ben van plan om dergelijke kansen te blijven benutten om mijn professionele expertise te combineren met mijn passie voor fotografie.

Voor degenen die meer van mijn werk willen zien, is hier nog een voorbeeld van het gebruik van optische illusies – een tunnel onder het Centraal Station in Amsterdam.

Split View lijkt het, maar het is eigenlijk een enkele tunnel.

Mijn persoonlijke conclusie

Deze onverwachte reis was zowel vernederend als verhelderend. De foto belichtte niet alleen de schoonheid van een Nederlands landschap, maar toonde ook de kracht van sociale media in het verbinden en betrekken van een wereldwijd publiek. Ik ben dankbaar voor deze ervaring en kijk uit naar meer momenten waarin creativiteit en strategie samenkomen.

Als je suggesties hebt om deze aandacht verder te benutten, I’m all ears. Bedankt voor het volgen van dit spannende avontuur. En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je spamvrije updates wilt ontvangen.

Publicaties

Niet alleen de foto ging de wereld rond maar ook dit artikel erover werd opgepikt. Hier een aantal voorbeelden:

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven