Lead Magnets en de AVG

Lead Magnets zijn weggevers voor het verkrijgen van e-mailadressen van belangstellenden. Wat zijn de spelregels over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Ik wilde het wel eens weten en schrok van de striktheid.

Regels op een verkeersbord.

Waar en wanneer is de AVG van toepassing?

De AVG is een verordening (bindende regeling) van de Europese Unie, maar de wet is van toepassing op elke transactie, gratis of tegen betaling, waarbij een partij zich tijdens de transactie in de Europese Unie bevindt.

Als je bedrijf in de Europese Unie gevestigd is, moet je in het hele bedrijf aan de AVG voldoen.

Als je niet in de EU gevestigd bent, hoef je alleen aan de AVG te voldoen bij interactie met, marketing aan, of verkoop aan mensen in de EU.

AVG en Lead Magnets

AVG vereist specifieke, vrijwillig gegeven en duidelijke toestemming. Toestemming mag geen voorwaarde zijn voor het krijgen van een lead magnet (geschenk, webinar, ebook of werkboek).

Als AVG op je van toepassing is, dan kun je dus niet langer iemand toevoegen aan de algemene lijst voor marketing of nieuwsbrief wanneer ze zich aanmelden of inschrijven voor een lead magnet.

Het betekent ook dat je geen nieuwsbrief vinkje kunt toevoegen aan de opt-in en het verplicht kunt maken.

Artikel: Tools voor het maken van landingspagina’s en lead magnet

Specifieke toestemming

Als iemand aan je algemene marketing lijst wil worden toegevoegd, moeten ze er specifiek mee instemmen om lid te worden van de lijst, los van elk ander aanbod. Dit betekent dat je een nieuwsbrief selectievakje kunt toevoegen aan de opt-in en het optioneel kunt maken.

Op deze manier, als iemand zijn e-mail invoert EN het selectievakje aanvinkt, kunnen ze worden toegevoegd aan uw nieuwsbrief lijst. Als ze alleen hun e-mailadres invullen, krijgen ze alleen de lead magnet en de bijbehorende follow-up.

Opties om te voldoen aan AVG

Hier zijn opties om een lead magnet aan te bieden en AVG-compliant te blijven:

  • Voeg een vrijwillige (niet-aangevinkte) checkbox toe aan je opt-in met de vraag of ze ook je nieuwsbrief willen ontvangen.
  • Maak een “middenpagina of sandwichpagina” tussen de opt-in en de bedankpagina met de vraag of ze zich willen abonneren.
  • Voeg een oproep voor inschrijving toe in de e-mail die toegang geeft tot de lead magnet.
  • Plaats promoties voor je nieuwsbrief op in je lead magnet.
  • Presenteer de voordelen van je nieuwsbrief en vraag om specifieke toestemming in de e-mail sequentie voor een lead magnet.

AVG toch negeren?

Dit zijn serieuze hindernissen in het bouwen van een e-maillijst. Nu moet je eerst mensen bewegen een lead magnet aan te vragen en daarna ook nog eens proberen ze aan de e-maillijst toegevoegd te krijgen. Is de AVG niet te negeren?

Ja, dat kan maar met twee grote risico’s:

  1. Het vervreemden van mogelijke klanten door opdringerig te zijn en de privacy te schenden.
  2. Een flinke boete door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Al zal het niet meteen zo een vaart lopen, die boete kan zonder verdere waarschuwing komen en behoorlijk hoog zijn.

We hebben onze lead magnets aangepast aan de nieuwe etiquette en vertrouwen op het waarde scheppen en wederzijdse instemming tot verder contact.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven