Markdown gebruiken voor teksten schrijven

Waarom zou je MarkDown willen gebruiken voor het schrijven van tekst?

Drukpers, een apparaat gerelateerd aan MarkDown tekstformaat. Uitwisselbaar en efficient.

Markdown is een lichtgewicht opmaaktaal die wordt gebruikt om tekst op te maken op een manier die gemakkelijk te lezen en te schrijven is. Het wordt vaak gebruikt om tekst op te maken in online forums, leesmij-bestanden en documentatie, en is ontworpen om eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken te zijn.

Een van de belangrijkste voordelen van Markdown is dat je er tekst mee kunt opmaken zonder ingewikkelde opmaakprogramma’s of HTML-codering. Het gebruikt een reeks eenvoudige, gemakkelijk te onthouden symbolen om tekst op te maken, zoals asterisken voor vette tekst en underscores voor cursieve tekst. Dit maakt het zeer snel en gemakkelijk om opmaak toe te passen op je tekst, en het maakt het ook gemakkelijker voor anderen om je opmaak te lezen en te begrijpen.

Een ander voordeel van Markdown is dat het breed wordt ondersteund op verschillende platforms, waaronder online forums, bloggingplatforms en documentatiehulpmiddelen. Dit betekent dat je het kunt gebruiken om tekst op te maken op een manier die samenhangend en gemakkelijk leesbaar is, ongeacht waar u uw inhoud publiceert.

Kortom, de voordelen van Markdown zijn eenvoud, gebruiksgemak en brede ondersteuning op verschillende platforms. Het is een krachtig hulpmiddel voor het opmaken van tekst op een manier die gemakkelijk te lezen en te begrijpen is, en het wordt veel gebruikt in verschillende omgevingen.

Soorten markdown

Er zijn verschillende versies of smaken van Markdown ontwikkeld in de loop der jaren. Enkele van de meest gebruikte versies zijn:

  1. Standaard Markdown: Dit is de originele versie, ontwikkeld door John Gruber in 2004. Het is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke opmaaktaal, ontworpen om gemakkelijk te lezen en te schrijven.
  2. CommonMark: Dit is een meer geformaliseerde versie die is ontworpen om meer gestandaardiseerd en gemakkelijker te parsen te zijn. Het is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van Markdown, maar voegt extra functies toe en verduidelijkt enkele dubbelzinnige delen van de oorspronkelijke specificatie.
  3. GitHub Flavored Markdown (GFM): Dit is een versie van Markdown die wordt gebruikt op het populaire code hosting platform GitHub. Het is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van Markdown, maar voegt extra functies toe, zoals ondersteuning voor takenlijsten en tabellen.
  4. MultiMarkdown: Dit is een versie die is ontwikkeld door Fletcher Penney als uitbreiding van de oorspronkelijke Markdown-specificatie. Het voegt extra mogelijkheden en functionaliteit toe, zoals ondersteuning voor voetnoten, tabellen en metadata.
  5. Pandoc Markdown: Dit is een versie die gebruikt wordt door de Pandoc document converter. Het is een zeer flexibele en krachtige versie van Markdown die een groot aantal opmaakopties ondersteunt, waaronder tabellen, voetnoten en metadata.

Boek van Matt Cone over Markdown

Blog schrijven met schrijfprogramma Ulysses

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven