Met AI verrijkte workflow voor ideeën en creatie voor content

Leer hoe AI contentcreatie transformeert met een naadloze workflow. Van het brainstormen over ideeën tot het publiceren en promoten: maak bloggen efficiënt en leuk.

Onlangs had ik het genoegen om te gast te zijn bij Larry Swanson’s podcast Content + AI, waar we mijn AI-verrijkte blogworkflow bespraken. Larry en ik ontmoetten elkaar voor het eerst op een netwerkevenement georganiseerd door Janus Boye van Boye & Co.

Het klikte meteen en we deelden een schat aan gemeenschappelijke ervaringen als contentveteranen. Nu Larry naar Nederland is verhuisd, was het een perfecte gelegenheid voor een diepere samenwerking.

Ons podcastgesprek ging over veel onderwerpen, maar vandaag wil ik me richten op de AI-ondersteunde workflow die mijn professionele leven heeft veranderd en verrijkt.

De podcast met Larry Swanson

Praten met Larry was een fantastische ervaring. Zijn inzichten in contentcreatie en podcasting waren verhelderend en het was geweldig om ideeën uit te wisselen met iemand met zoveel kennis.

Tijdens ons gesprek deelde ik hoe AI een integraal onderdeel is geworden van mijn proces om content te creëren. Deze workflow verhoogt niet alleen de productiviteit, maar maakt het hele proces ook leuker door monotone taken te elimineren.

Hier volgt een gedetailleerde blik op mijn AI-gestuurde workflow, die volgens mij andere online professionals kan inspireren en informeren.

De workflow opsplitsen

Mijn workflow bestaat uit drie hoofdfasen: Ideeënvorming en inspiratie, Productie en Distributie en optimalisatie.

Ideeënvorming en inspiratie

In deze fase verken ik creatieve invalshoeken en verzamel ik inzichten met behulp van AI-tools om mijn contentcreatieproces te voeden.

 1. AI inzetten voor ideeën: Ik gebruik de natuurlijke taalcapaciteiten van ChatGPT, in combinatie met een paar AirPods, om te brainstormen tijdens lange wandelingen. Dit helpt me om nieuwe, originele invalshoeken te vinden voor onderwerpen die ik wil onderzoeken en om unieke haken en analogieën te vinden. (en foto’s te maken voor de blog).
 2. Interviews: Als ik bedrijven of oprichters benader voor interviews, gebruik ik ChatGPT om het informatielandschap in kaart te brengen en me grondig voor te bereiden. Interviews afnemen via Google Meet en ze opnemen met Fireflies.ai zorgt voor een uitgebreid transcript voor later gebruik.
 3. Onderzoek met Perplexity: Voor diepgaand en actueel onderzoek gebruik ik Perplexity. Het biedt feitelijke informatie samen met bronnen, waardoor de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de gegevens die ik verzamel wordt gegarandeerd.

Ik ben overigens niet verkocht aan OpenAI’s ChatGPT en ik ben ook actief op zoek en vergelijk andere AI-taalmodellen.

Met behulp van Whisper technologie die ChatGPT gebruikt. Het is bijna perfect. Helaas is mijn standaardstem plotseling veranderd.

Productie

Hier zet ik ideeën om in gestructureerde inhoud, waarbij ik AI gebruik om het opstellen en bewerken te stroomlijnen.

 1. Verhaalontwikkeling: Het uitwerken van een coherente verhaallijn is cruciaal. Ik schets de belangrijkste onderwerpen en inhoud in platte tekst en zet deze vervolgens om in Markdown voor eenvoudige koppelingen en integratie van afbeeldingen.
 2. Instructies voor ChatGPT: Ik voorzie ChatGPT van gedetailleerde instructies, waarin ik mijn voorkeuren en vereisten toelicht. Dit omvat zowel wat ik wil als wat ik niet wil in de inhoud.
 3. Opstellen en bewerken: Na het genereren van een schets, vraag ik ChatGPT om een volledig artikel, dat ik vervolgens omzet in Markdown voor verdere verfijning. Ik plak de Markdown in Ulysses en laat het een nacht rusten voor een frisse blik de volgende dag.
 4. Eindtouch: Bewerken doe ik met LanguageTool, geïntegreerd in Ulysses, om clichés, hyperbool en onhandige formuleringen te verwijderen. Ik voeg callouts toe en integreer de inhoud in mijn blog. Voor visuele elementen kies ik mijn eigen foto’s om de authenticiteit te behouden en gebruik ik Canva voor aanvullende afbeeldingen.
Ulysses is een schrijftool die MarkDown gebruikt.

Distributie en optimalisatie

In deze laatste fase bereid ik mijn inhoud voor, publiceer en promoot deze om ervoor te zorgen dat de inhoud het juiste publiek effectief bereikt.

 1. Vertaling en publicatie: Afhankelijk van de taal vertaal ik de content en bereid ik deze voor op publicatie via Ulysses op platforms zoals Ghost (voor Engels) en WordPress (voor Nederlands).
 2. Meta-informatie: Ik vraag ChatGPT om boeiende inleidingen en SEO-vriendelijke meta-informatie, inclusief categorieën en tags.
 3. Sociale media en nieuwsbrieven: Met behulp van dezelfde ChatGPT-draad genereer ik ideeën voor social media-posts die zijn afgestemd op platforms als X en LinkedIn. Af en toe stel ik ook inhoud op voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.
 4. Doorlopende analyse: Hoewel dit artikel er niet over gaat, gebruik ik AI-tools voor contentanalyse en -optimalisatie, een onderwerp waar ik in een toekomstig bericht dieper op in zal gaan.

Mijn persoonlijke mening

Deze workflow met AI heeft mijn schrijfproces aanzienlijk verbeterd, waardoor het efficiënter en leuker is geworden. Door gebruik te maken van AI kan ik me richten op creativiteit en betrokkenheid, terwijl ik mijn rol als webstrateeg kan behouden.

Blijf op de uitkijk voor mijn komende interview met Larry Swanson over podcasting, en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor de laatste updates.

En vergeet niet de podcast te beluisteren:

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven