Mastodon of toch Twitter?

De overname van Twitter door Elon Musk heeft voor opschudding gezorgd op dat kanaal. Wat zijn de alternatieven?

Mammoth, de foto die het dichtst bij een Mastodon komt die ik kon vinden.

Ik stap niet over op Mastodon en blijf op Twitter. Als Twitter onherstelbaar verandert, te duur wordt of leegloopt, dan zal ik me zakelijk richten op LinkedIn en persoonlijk nog meer op het schrijven voor deze blog.

Twitter

De charme van Twitter is voor mij echter dat het een duik is in een enorme oceaan waar je vooraf niet weet wie of wat je gaat tegenkomen. Ik geniet er van de vele creatieve posts en meningen, ik leer er elke dag bij en ontmoet er zowel gedreven, grappige als intelligente mensen. En vaak valt er iets nieuws te zien en te lachen, het scherpt de kritische geest.

Maar nu, door de overname, is er veel onrust en onzekerheid. Men neemt geen risico en verkent nieuwe wegen om toekomstige kanalen veilig te stellen. Vooral het Duitse Mastodon en het wat sullige Discord. Ik ontdekte ook dat ik LinkedIn-posten en bloggen aan het verkennen was.

En gelukkig heb ik altijd geïnvesteerd in mijn stukje eigendom op het internet in de vorm van deze blog. Iets wat ik iedereen kan aanraden.

Mastodon en Discord

Mocht Twitter onherkenbaar veranderen, hetzij door de inhoud, hetzij door een omgekeerd netwerkeffect, dan zie ik persoonlijk geen alternatief in Mastodon. Ik heb het verkend, mijn Mastodon account opgezet, en voel me alsof ik van een druk marktplein in een sjofel clubhuis ben beland. Compleet met zitzakken en sfeervolle tl-verlichting. Soort vibe die vroeger rond chatkanalen (IRC) hing. Niet mijn persoonlijke smaak. En eigenlijk geldt hetzelfde voor Discord.

LinkedIn voor professionele berichten

Op Twitter heb ik twee accounts. Een persoonlijk account waarop ik graag triviale feiten, nostalgische foto’s en historische verhalen post en een professioneel gericht account waarop ik schrijf over digitale transformatie, content schrijven en marketingtechnologie.

Dat zakelijke account past misschien beter op LinkedIn, en daar ben ik wel actiever mee bezig sinds de Twitter rel. Wat ik mis op LinkedIn is dat je ook gewoon informele updates kunt sturen over wat je leert, doet of meemaakt. En er wordt ook niet over gechat.

Mening

Het persoonlijke account blijf ik gewoon houden op Twitter, de storm afwachten en gewoon doorgaan. Politiek is niet een van mijn thema’s hier, en de lol, diepgang en sociale contacten die ik er vind zijn te waardevol om nu al te denken aan een afscheid van Twitter.

Heb ik een idee of mening of Twitter in dezelfde put zal verdwijnen als Facebook? Het lijkt me dat de race nog lang niet voorbij is, en dat we gewoon moeten afwachten. Een gezonde optie zou zijn dat Twitter van platform naar meer een protocol gaat, zoals HTTP of SMTP, want het is een te vitaal instrument voor de wereldwijde (democratische) gemeenschap om verloren te gaan. Maar er is (te) veel geld in geïnvesteerd, en dat moet ergens worden terugverdiend.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven