Menselijk geheugen in een digitale wereld

In dit bericht bespreek ik het belang van het menselijk geheugen in het digitale tijdperk, waarin informatie constant stroomt. Ik deel ook mijn workflow voor het gebruik van flashcards en digitale tools om kennis te behouden.

Is het onthouden van informatie nog steeds belangrijk voor je? Voor mij is het essentieel. Omdat informatie vrijer en sneller stroomt, is de echte uitdaging om ervoor te zorgen dat je het je eigen maakt.

Ik schreef onlangs over het geheugen van ChatGPT , dat ik erg waardeer vanwege het vermogen om details in gesprekken te herinneren en te beheren. Maar nu wil ik de focus verleggen naar het menselijk geheugen en de rol die het speelt bij het navigeren door de overweldigende stroom aan informatie van vandaag.

Mijn aanpak van het memoriseren

Voor mij is memoriseren een proces dat uit meerdere stappen bestaat en dat op verschillende fundamenten is gebaseerd: ik gebruik flashcards, maak mindmaps (MindNode), lees van papier of een e-reader, maak aantekeningen, schrijf blogs en voer zelfs gesprekken met ChatGPT terwijl ik loop .

Elk van deze elementen speelt een rol bij het zorgen dat de informatie die ik tegenkom bij me blijft. Maar in dit artikel wil ik de meest effectieve tool in mijn proces delen: mijn flashcards-app Anki en de workflow die deze ondersteunt.

Mijn flashcards-workflow: van lezen naar onthouden

Als ik een belangrijk document tegenkom, zoals een rapport, lees ik het vaak op mijn e-reader om de focus te behouden. Tijdens het lezen, of nadat ik klaar ben, upload ik het document naar ChatGPT of Google NotebookLM om de belangrijkste punten op te splitsen en samen te vatten. Vervolgens vraag ik het om flashcards te genereren op basis van deze content.

Een stapel flashcards maken van een document met ChatGPT.
Een stapel flashcards maken van een document met ChatGPT.

Deze flashcards worden geëxporteerd als een CSV-bestand en geïmporteerd in Anki, mijn go-to-app voor spaced repetition learning. Door deze flashcards regelmatig te herhalen, versterk ik het materiaal in de loop van de tijd, zodat de belangrijkste informatie behouden blijft.

Flashkaarten in Anki, gesynchroniseerd via iCloud.
Flashkaarten in Anki, gesynchroniseerd via iCloud.

Dit proces is krachtig omdat het actieve betrokkenheid (door te lezen, samen te vatten en flashcards te maken) combineert met de techniek van gespreide herhaling, die het geheugen optimaal vasthoudt.

En bovenal, het is zo soepel, het is zo leuk!

Waarom deze workflow werkt

Door lezen, digitale tools en flashcards te combineren, creëer ik een systeem dat technologie in evenwicht brengt met het menselijk geheugen. De digitale tools stroomlijnen het proces van samenvatten en het maken van leermaterialen, terwijl Anki helpt ervoor te zorgen dat de kennis op de juiste momenten wordt versterkt.

De extra laag van herhaling en herhaling versterkt mijn begrip en verandert vluchtige informatie in een blijvende herinnering.

Anki en slimme herhaling

Voor mij werkt het echt, vooral als ik een nieuwe ruimte van kennis moet betreden. Het helpt je om dingen eruit te filteren die snel blijven hangen en dingen die je moeilijk kunt onthouden.

Anki is een op flashcards gebaseerde tool die is ontworpen om gebruikers te helpen informatie effectiever te onthouden. Het maakt gebruik van gespreide herhaling, een wetenschappelijk bewezen leermethode die herhalingen van flashcards plant met tussenpozen die zijn afgestemd op het maximaliseren van de langetermijngeheugenretentie. Het idee is eenvoudig: u herhaalt informatie vlak voordat u het bijna vergeet, wat uw vermogen om het in de toekomst te herinneren versterkt.

De software ziet er wat lomp en basic uit, maar heeft alles wat je nodig hebt. Het synchroniseert zelfs via iCloud, dus ik kan er onderweg tijd mee doden.

https://apps.ankiweb.net/

Spaced Repetition is gebaseerd op het principe dat we het beste leren wanneer informatie in de loop van de tijd wordt herzien, met toenemende gaten tussen elke herziening. Wanneer een concept gemakkelijk wordt herinnerd, wordt de kloof tussen de herzieningen langer. Wanneer het moeilijker is om te herinneren, wordt het interval korter. Deze aanpak optimaliseert de timing van uw herzieningen, voorkomt overbelasting en zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie altijd bovenaan uw geest staat.

Het algoritme van Anki automatiseert dit proces en past het herhalingsschema voor elke kaart aan op basis van uw antwoorden. Hierdoor is het een uiterst efficiënt hulpmiddel voor het onthouden van informatie.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven