Ik schreef over metadata en dat raakt aan het semantisch web. Bij het semantische web wordt betekenis aan informatie gekoppeld (vaak met metadata) waardoor het leesbaar wordt voor machines. Ook het opslaan van deze semantische informatie gebeurt anders, het wordt opgeslagen als Knowledge Graph en opgevraagd door verschillende soorten query-talen. Ik zal dit abstracte idee een beetje tastbaarder maken.
Inhoudsopgave
Iets beschrijven
De sleutel is om de wereld om ons heen te beschrijven en alle elementen en relaties te standaardiseren. Een dergelijke beschrijving wordt een schema genoemd. De beste manier om uit te leggen is te demonstreren. Denk aan een persoon en alle attributen van iemand en zijn levenswandel. Hier is een schema voor een persoon:
En alle manieren om deze informatie in markup code te vatten. Er zijn verschillende soorten code om de informatie te verpakken. Microdata, RDFa en JSON-LD.
Voorbeeld van schema
Ik zal Rembrandt van Rijn als voorbeeld nemen en hem opzoeken in Wikidata:
https://www.wikidata.org/wiki/Q5598
De pagina geeft een uitgebreide opsomming van de persoon en relaties tot andere personen en objecten. Het onderwerp Rembrandt heeft een unieke waarde met de naam identifier: Q5598. Het mooie is dat niet alleen dingen een identifier hebben maar ook attributen zoals geboortedatum of de waarden van een attribuut zoals mannelijk voor geslacht.
https://www.wikidata.org/wiki/Property:P569
https://www.wikidata.org/wiki/Q6581097
Je ziet de vele draden van een semantisch web.
Kennisgrafiek
Al deze dingen en relaties vormen samen een kennisgrafiek. In deze context betekent grafiek een netwerk van verbindingen. Dit is een abstract begrip maar ook concreter gemaakt door grafieken te gebruiken als basis om informatie op te slaan en terug te vinden.
Waar een database gebruik maakt van lijsten en relaties, heeft de kennisgrafiek in zijn opzet betekenis gekregen en wordt de kennis opgevraagd met een ander soort taal die veel geschikter is voor het doel.
Maak het concept bruikbaar, voor mensen en machines
Kennisgrafieken worden gebruikt door mensen en machines. Een van de meest tastbare toepassingen is Google Search. Zoek Rembrandt van Rijn op en je ziet de Knowledge Graph aan het werk. Het zal, in de zoekresultaten, biografische informatie tonen over de schilder, maar ook over mensen van hetzelfde soort beroep van werken die door hem zijn geschilderd.
Naast een machine die informatie (en enige betekenis) over de wereld om ons heen verzamelt en presenteert, wordt het semantisch web gebruikt om machines informatie te laten uitwisselen over een scala van onderwerpen. Denk aan bedrijven of een lijst van cryptocurrencies. En natuurlijk voor AI.
In deze webpagina zit ook semantiek verscholen in de vorm van een aantal schema’s: hCard, Article, SiteNavigationElement en hAtom. In het kort wordt hier, in microformat, informatie over deze pagina meegestuurd. Neem zelf een kijkje naar de informatie via schema.org. Deze informatie dient vooral om zoekmachines te informeren.