Waarom zou je voor Wix kiezen?

We hebben lang gezocht naar een goede Website Builder. Het is een serieuze verbinding die je aangaat door al je content, werk, optimalisaties te doen binnen een systeem wat niet van jou is.

Het product kan zich in richtingen bewegen die niet bevordelijk zijn voor je eigen content en onderneming. Het kan langzaam worden, corrupt raken of verstoffen in een hoekje. Niet meer meegaan met de tijd of je kunt uitgemolken worden want je bent toch opgesloten. Of op onderdelen, zoals betalingen, begint het te piepen en te kraken of ze halen een voor mij belangrijk lokaal betaalsysteem weg. Vele beren op de weg dus.

Ook zochten we een systeem dat een bepaalde groei van het bedrijf aan kan zodat we niet te snel op grenzen stuiten. Bijna meer een partner dan een aanbieder. Een ander belangrijk aspect was zoekmachine optimalisatie want we leunen zwaar op content als een vorm van marketing.

Ik vertel hoe en waarom we bij Wix uitkwamen.

Hobby

Als hobby maakt mijn vrouw kunstige kerstballen en we zochten e-commerce software. Eind november kozen we voor Wix en zijn als een dolle aan de slag gegaan. Binnen enkele dagen nam de winkel al vorm aan en waagden we de sprong met een abonnement op Wix voor een jaar. Alles wat we nodig hadden was aanwezig en het werkte intuïtief. Foto’s maken van de producten, namen verzinnen, teksten schrijven, logo maken, een domein verzinnen en aan de slag met een template en stijl. Optimaal maken van de content door meta-informatie, titels, beschrijvingen et cetera.

Het was wel een steile leercurve want Wix werkt weer niet iets anders dan bijvoorbeeld Squarespace, WordPress of Shopify. Vooral het vormgeven in de editor is zo krachtig dat het deed denken aan die peperdure sportwagens die door onervaren bestuurders de vangrail of berm in gereden worden. Maar de winkel was op tijd klaar, betalingen kwamen binnen en we leerden al snel dat de afhandeling per post gekoppeld kon worden aan partners (Sendcloud). Ook lukt het vrij snel om een koppeling aan te maken met Instagram en daar een winkel op te zetten. De website bleek al snel prima geoptimaliseerd te zijn en de SEO-stappenplannen hielpen er goed bij.

Ons bedrijf

Voor ons bedrijf, een full-service web content agency, waren we bezig met een architectuur die bestond uit meerdere systemen. Het beste van wat er te krijgen was (en ook niet het goedkoopste). Het idee was om online cursussen aan te bieden en we keken naar Kajabi. En omdat dit geen iDeal ondersteunt kwam er een betaalsysteem bij. Om het te koppelen gebruikten we Zapier. Voor het beheer van klanten Hubspot en het e-mailen van leads en klanten ConvertKit. Een website in Squarespace en later in Leadpages. Een blog via Ghost. Dat liep al aardig op, werd complex en hinderde ons in een snelle uitvoering van nieuwe plannen. Maar we zagen dit toch als de beste manier om schaal te maken. En online cursussen zijn toch een discipline op zich.

Koerswijziging

Ons eigen bedrijf zijn we in juni 2021 begonnen en het idee moest nog uitkristalliseren, maar de oplossing die we hadden draaien bleek complex en duur. Dus bleven we zoeken en veranderen. We wilden onze blogs eigenlijk het liefst bundelen en de cursussen en workshops zo laag mogelijk prijzen of nog beter gratis delen. Maar dan moesten de vaste kosten omlaag. De content is een vliegwiel, we doen dat waarover we preken, we leren door te schrijven en we krijgen het publiek en de aandacht die we zoeken.

Het weggeven is een veel meer stimulerende opzet. En toen ontdekten we de mogelijkheid in Wix die we nog niet kenden: online programma’s. Dat bleek perfect te passen bij het idee om online cursussen in te gieten en gebruik te maken van de krachtige ledentoepassing. Het aanmaken en beheren van een gebruikersaccount is een sterk onderdeel van Wix. Door die accounts konden we bezoekers dus verwelkomen en de cursussen aanbieden. Gratis of tegen betaling.

En het andere goede nieuws bleek dat de blog van Wix, een goed doordachte en krachtige oplossing, ook nog eens de mogelijkheid biedt om meerdere auteurs naast elkaar een podium te geven. Dat zochten we al langer en dat bleek nog niet zo makkelijk.

De oplossing bleek Wix

We hadden nu dus:

 • Een blog voor meerdere auteurs
 • Een omgeving om een website te bouwen
 • Een systeem voor leden
 • Betaalmethoden waaronder iDeal en Apple Pay

En al die mogelijkheden bleken goed geschikt te krijgen voor optimalisatie van zoekmachines, een belangrijke bron van verkeer. Als kers op de taart bleek er ook nog een complete Site Search in Wix te zitten.

We hebben een contract voor twee jaar genomen en vooruit betaald om de kosten lager te houden. Alle andere systemen hebben we opgezegd of teruggeschroefd. En daarna een paar weken een digitale verhuizing in gang gezet.

Sterke punten Wix

Wij werken al meer dan 25 jaar met content en content management systemen. We hebben ze ook zelf ontwikkeld voor grote bedrijven en op een gegeven moment herken je een goed gemaakt product. Net als bij merken als Apple of BMW. Je merkt dat er een gedegen plan, een filosofie achter zit en nog belangrijker dat er nagedacht is over details. Niet alleen functioneel, maar om zaken plezierig te kunnen laten werken.

 • Betaalbaar
 • Veelzijdig en royaal
 • App voor maker
 • App voor klanten/leden
 • Ruime mogelijkheden zoekmachine optimalisatie
 • Diensten op te zetten
 • Mogelijkheid voor abonnementen
 • Nederlandstalige helpdesk
 • Geïntegreerde stock foto’s

“In most people’s vocabularies, design means veneer,” Jobs told Fortune shortly after retaking the reins at Apple. “But to me, nothing could be further from the meaning of design. Design is the fundamental soul of a man-made creation that ends up expressing itself in successive outer layers.”

Zwakke punten Wix

 • Complexe en soms langzame editor
 • Slechts vijf formulieren en twee automatiseringen
 • Opgesloten in een vastliggend en gesloten systeem

Specialist

We hebben inmiddels zoveel ervaring opgedaan met Wix dat we ook specialist geworden zijn en dus ook voor onze klanten, naast Squarespace en Ghost, Wix als een oplossing aanbieden.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven