Website metrics, statistieken, analytics en inzichten begrijpen

Ontrafel de geheimen van de gegevens op je website! Rob Hoeijmakers ontraadselt statistieken, analytics en inzichten om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Ik zit al een tijdje in de digitale wereld en net als ik denk dat ik het allemaal door heb, raak ik verstrikt in een web van elkaar overlappende terminologieën. Metrics, statistieken, analytics, inzichten – wat betekenen deze woorden eigenlijk en wat is het verschil?

Als je jezelf al eens op het hoofd hebt gekrabd over deze termen, dan ben je niet de enige. Na grondig onderzoek en mijn eigen hoofd krabben, heb ik eindelijk de knoop doorgehakt. Dit is wat ik heb ontdekt.

Website metrics: De ruwe cijfers

Laten we beginnen met de basis. Website metrics zijn de individuele, kwantificeerbare stukjes gegevens die een momentopname geven van de prestaties van jouw website. Beschouw de statistieken als de bouwstenen die de basis vormen van de analyses van uw website.

Pageviews, bouncepercentage en doorklikpercentages zijn allemaal voorbeelden van website statistieken. Zij zijn het “wat” in jouw gegevensverhaal – de ruwe cijfers die de prestaties aangeven, maar die niet veel zeggen over de interpretatie.

Belangrijkste les

  • Metriek zijn ruwe, individuele gegevenspunten.

Website Statistieken: Metriek in context

Website statistieken nemen deze ruwe meetgegevens en plaatsen ze in een meer begrijpelijke context. Bijvoorbeeld, zeggen dat uw website vorige maand 10.000 bezoeken had is een metriek. Maar zeggen dat het verkeer op jouw website met 10% is toegenomen ten opzichte van de vorige maand is een statistiek.

Statistieken bevatten vaak een element van vergelijking, trendidentificatie of andere vormen van interpretatie die betekenis geven aan de ruwe statistieken.

Belangrijkste les

  • Statistieken zijn statistieken die in een context geplaatst of geanalyseerd zijn.

Website Analytics: Het grotere plaatje

Hier worden de dingen interessant. Website analytics is de overkoepelende term die het verzamelen, meten, analyseren en interpreteren van website statistieken en statistieken omvat.

Het is het proces waarbij deze cijfers en statistieken worden omgezet in bruikbare inzichten. Analytics verdiepen zich in het “waarom” en “hoe” achter de cijfers en bieden een routekaart voor besluitvorming en strategie.

Belangrijkste les

  • Analytics omvat een uitgebreid begrip en interpretatie van statistieken.

Website-inzichten: De bruikbare aanbevelingen

Tot slot hebben we website-inzichten. Inzichten zijn de goudklompjes wijsheid die je verkrijgt na grondige analyses. Het zijn de uitvoerbare aanbevelingen die je kunt implementeren om de prestaties van uw website te verbeteren.

Terwijl metrics je vertellen ‘wat’, bieden statistieken je ‘hoeveel’ en geven analyses antwoord op ‘waarom’, en vertellen inzichten je ‘wat u nu moet doen’.

Belangrijkste les

  • Inzichten zijn bruikbare aanbevelingen op basis van analyses.

Conclusie

Navigeren door het doolhof van terminologie op het gebied van websitegegevens kan verwarrend zijn, maar het begrijpen van de verschillen kan je digitale strategie aanzienlijk beïnvloeden. Metrics geven je ruwe cijfers, statistieken plaatsen die cijfers in context, analytics helpen je te begrijpen wat die cijfers betekenen en inzichten vertellen je welke acties je moet ondernemen.

Als iemand die nauw betrokken is bij de realisatie van content, online marketing en marketingtechnologie, heeft het begrijpen van deze termen mij de duidelijkheid gegeven die ik nodig had om mijn strategieën te verfijnen en anderen te helpen in de digitale ruimte.

Dus de volgende keer dat je verdwaald bent in het jargon, onthoud dan gewoon: Metrics, Statistics, Analytics en Insights zijn niet zomaar woorden; ze zijn het kompas dat je digitale reis begeleidt.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven