Sinds een jaar gebruik ik Squarespace om sites te maken en te beheren. Daarvoor hadden ik al ruime ervaring opgebouwd met een hele reeks aan programma’s en online applicaties. WordPress, Wix, Dreamweaver, Leadpages, Adobe Experience Manager, Medium, Blogger en nog veel meer.
Inhoudsopgave
Een relatie van een jaar lang is een prima moment even te evalueren. De kalverliefde is voorbij, is er echte liefde? Lees door als je zelf ook een website via Squarespace wil maken en benieuwd bent naar de kosten.
Liefhebbers van Squarespace
Eerst maar even een bekentenis. We zijn echt liefhebbers van Squarespace geworden. Dit artikel is dus niet helemaal een objectieve beschouwing maar eerder een opsomming van de ervaringen, eigenschappen en een aantal beperkingen. En argumentatie waarom het voor ons zo goed werkt. Ook is deze site gebouwd in Squarespace. Inmiddels zijn we ook een officiële partner geworden van Squarespace.
Beginnen met Squarespace
Een fijn begin met Squarespace is dat je het twee weken op proef kan nemen. Dat geeft je de tijd om te zien of het voldoet aan je eisen en natuurlijk ook hoe het voelt om ermee te werken. Squarespace is een Online Webbuilder dus alles wat je doet, gaat in principe via de browser. Het eerste wat je doet, is dan ook een account aanmaken of een bestaand account van bijvoorbeeld Google er aan te verbinden. Wij prefereren altijd zelfstandige accounts en die zijn er dus. Om je te helpen kiezen voor een ontwerp is er een snel stappenplan (wizard) dat je helpt met kiezen.
Ontwerp en bouw website
Als je een proefaccount hebt kun je de gekozen templates opslaan en inloggen in Squarespace. Inloggen in de kant waar je produceert, dus bouwt en ontwerpt. Je zult al snel ervaren dat bouw en ontwerp heel dicht bij elkaar zitten. Dat komt omdat je werkt me voorgevormde mallen (templates) die je na keuze kan gaan aanpassen.
Over navigatie, de elementen van een pagina als tekst en afbeeldingen hoef je je eigenlijk niet te bekommeren want die zijn als bouwblokjes aanwezig. Een van de dingen die Squarespace onderscheidt zijn de prachtig, stijlvol vormgegeven templates. Ze hebben allemaal een professionele en kwalitatieve uitstraling. Ook zijn ze goed geoptimaliseerd voor zowel de kleine en de grote schermen.
De ontwerpen passen zich goed aan voor het gebruik op mobiel of computer en je kan de vormgeving ook prima bekijken bij het maken en invullen.nHet invullen van de site gaat zeer gemakkelijk en er is prima online ondersteuning door documentatie, webinars en een forum. Zodra je de basiswerking van het toevoegen en plaatsen van een component (bouwblokje) begrijpt, wijst het zich redelijk vanzelf.
Online brengen site
Naar alle waarschijnlijkheid heb je een domein in gebruik of eentje op het oog. Het koppelen aan Squarespace is een beetje een gedoe en je zult wellicht wat hulp van je hoster (hosting provider) moeten vragen. Overigens is er ook een optie om GSuite van Google aan SquareSpace te verbinden en dan zou je af kunnen met alleen Domein hosting. Via GSuite gebruik je dan Gmail. Dat voert een beetje te ver voor hier, maar het komt erop neer dat je site live zetten niet altijd eenvoudig is, maar dat ligt niet zozeer aan SquareSpace. Daar kun je overigens ook je domein hosten, maar daar hebben we nog geen ervaring mee.
Onderhoud en optimalisatie
Zodra je site gelanceerd is werden voor ons veel voordelen van Squarespace duidelijker. De code van de pagina’s is zeer geschikt voor optimalisatie van zoekmachines en ook voor Sociale Media. Er zijn uitgebreide statistieken en een koppeling met Google Analytics is een kleinigheidje.
Voor zowel het onderhouden van de site als voor de statistieken kun je gebruik maken van een handige app. Het toevoegen en veranderen van teksten is echt heel gemakkelijk en dat geldt ook voor afbeeldingen.
Artikel: Optimaliseer Squarespace voor zoekmachines
Kosten
Je koopt geen software bij Squarespace, je neemt een maandelijkse of jaarlijkse licentie. Er zijn momenteel vier prijsplannen.
Met de basisversie (Squarespace Personal) kom je eigenlijk een heel eind, maar je kan er bijvoorbeeld geen eigen code mee toevoegen. Dat is lastig als je een Facebook Pixel wil gebruiken en dan kom je al snel terecht bij Squarespace Business.
Dan zijn er ook nog twee pakketten voor Ecommerce (Basic & Advanced) maar daar hebben we nog geen ervaring mee.
Ik maak en host websites in Squarespace en WordPress. De verschillen en kosten van Squarespace en WordPress zet ik uiteen in dit artikel:
Squarespace vs. WordPress: Een overzicht van de kosten en welk platform het beste bij jou past
Mindere punten
Wat zijn de nadelen die we gevonden hebben na een jaar? Het allergrootste gemis is versiebeheer. Je kan niet toekomstige versie van je pagina’s klaarzetten en dan werk je al snel met kopieën en zo meer. Het is zo heel lastig om grotere wijzigingen voor te bereiden of te delen. Het andere nadeel is meertaligheid. Daar ontbreken eigenlijk alle mogelijkheden voor en dat betekent dat je meerdere sites naast elkaar zou moeten maken en bijhouden.
Het niet standaard aanbieden van de mogelijkheid om Facebook Pixel te gebruiken is ook een minpunt. Ook zijn de opties voor AVG redelijk beperkt. Een cookie waarschuwing is alles wat er standaard is en geen mogelijkheden tot opt-out.
Tussenstand na een jaar
Het grote succes van de Online Webbuilders als Squarespace, Wix en Webflow is ons helemaal duidelijk. Snel op weg, mooie ontwerpen, goede opties, geen code en geen gedoe over hosting. Voor de eenmanszaak of kleiner bedrijf die snel een professionele site willen maken en hier ook regelmatig mee aan de slag willen is het een logische keuze.
Het is gebruiksvriendelijker en vraagt veel minder onderhoud dan bijvoorbeeld WordPress. Het lijkt een veilige methode en ook de hosting voldoet aan de eisen. Ook zijn er handige modules zoals een blog die je snel even klaar kan zetten.
De ondersteuning door email en tickets is tot nu prima bevallen. We waren al zeer tevreden met het begin, het ontwerp en de bouw, maar na een jaar zijn we nog steeds heel blij met de keuze voor Squarespace.