Audio compressie en codecs

Een inleiding tot digitale audio voor het streamen van muziek naar een toestel zoals een mobiele telefoon of een draadloze hoofdtelefoon. Het is bedoeld voor de digitale producent en de geïnteresseerde consument.

De ballon als voorbeeld voor compressie en decompressie.

Dit artikel is een inleiding op Digitale Audio voor het streamen van muziek naar een apparaat zoals een mobiele telefoon of een draadloze hoofdtelefoon. Het is bedoeld voor de digitale producent en de geïnteresseerde consument.

Ongecomprimeerde digitale audio bestanden zijn groot. Vergelijk het met een volle ballon. Om de grootte van de gegevens voor audio in kleinere bestanden te persen, is compressie nodig terwijl het wordt getransporteerd (streaming).

Drie vormen van audiocompressie

Er is compressie die verliesvrij is (geweldig voor draagbaarheid) en verliesvrij (voor standaard afspelen en streaming). Compressie zonder verlies zal de opgenomen audio ongemoeid laten, terwijl compressie met verlies de audio enigszins zal veranderen. Dus als je verder moet werken aan audio, sla het dan ongecomprimeerd op of comprimeer het lossless.

Hier zijn dus drie categorieën van digitale audio bestanden:

  1. Ongecomprimeerd (WAV, AIFF, AU, PCM)
  2. Compressie zonder verlies (FLAC, ALAC)
  3. Compressie met verlies (MP3, AAC, WMA, OGG)

De codec is software die een audiobestand comprimeert. Het woord is afgeleid van Coding en Decoding. Er zijn verschillende soorten codecs. Enkele voorbeelden: AAC, MP3, WAV, WMA. Als het coderings- of decodeerproces moet worden opgeschaald of versneld, zijn er speciale hardware-oplossingen.

Hier is een overzicht om een indruk te geven van hoeveel een stream kan worden gecomprimeerd met verschillende codecs en bitrates:

CodecBitrateFilesize
AAC160 kbps16.3 KB
AAC256 kbps21.8 KB
MP3128 kbps13.4 KB
MP3256 kbps26.8 KB
FLAC432 kbps53KB
WAV1411 kbps155KB
AIFF2 mbps250 KB

Draadloze hoofdtelefoons en compressie

Om van de bron naar de draadloze hoofdtelefoon te gaan, moet de audio ook gecomprimeerd worden. Dat is goed om in gedachten te houden als je fijne oren hebt en ongecomprimeerde audio streamt. Als je weet welke codecs op je toestellen worden ondersteund, kun je een optimale draadloze audio-ervaring creëren.

Zorg er op zijn minst voor dat je Bluetooth audio toestellen AAC ondersteunen, want dat zal je een degelijke ervaring geven over het grootste bereik van toestellen.

Apple ondersteunt alleen SBC en AAC op zijn toestellen. Alles wat u koopt of streamt via iTunes of Apple Music is gecodeerd over AAC. De enige uitzondering is de Mac, die aptX ondersteunt.

Een DAC in de koptelefoonstekker van de iPhone.

Koptelefoons die gebruik maken van een Lightning-kabel of Bluetooth hebben overigens een Digitaal naar Analoog-converter (DAC) in de koptelefoon. Dit zijn onder andere de AirPods en EarPods van Apple (de bedrade met de lightning plug). Dit betekent dat audio uit het apparaat komt als een digitale stroom en wordt omgezet naar analoge golven in de hoofdtelefoon.

Verder lezen

Als je een basis begrip wilt krijgen van hoe digitale audio eigenlijk werkt, heb ik deze primer geschreven waar ik creatief ben met een fysieke metafoor van stapels papier:

Digitale audio uitgelegd met stapels papier

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven