Je eigen (linktree) bio site

Maak in plaats daarvan je eigen landingspagina voor je bio, of gebruik een dienst zoals Linktree. Mijn advies: zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van Twitter of Instagram om te linken.

Als producent van creatieve content op het web ontkom je niet aan platformen als Instagram en Twitter. Het is een belangrijke bron van verkeer naar mijn blog en zakelijke websites. Maar platformen hebben een eigen agenda en hoe zorg je voor je eigen veiligheid als je gaat zwemmen met de haaien?

Platformen

Platformen zijn voor de digitale, creatieve producent een vloek en een zegen. Ze hebben een groot publiek en om dit te bereiken stel je je in dienst van hun. Je gaat eigenlijk een gehuurd huis onderhouden.

Dus ik kies voor een gulden middenweg waar ik begin met een product van een ander, om snel op gang te komen, en het dan later naar mezelf toehaal. Een voorbeeld is de Linktree. Als je op Instagram actief bent heb je er vast mee te maken gehad.

Wat is een bio site?

Het is een klein maar belangrijk radertje in de machine en vraagt wat uitleg. Het is een aanvulling voornamelijk op Instagram en is nooit een genre geworden met een algemenere naam. Noem het bio site, jumpboard, launchpad of beter nog een Micro Landingspagina.

Een bio site is een eenvoudig vormgegeven webpagina met de belangrijke links naar eigen website, webpagina’s en sociale media. Alle onmisbare of actuele pagina’s bereikbaar via een enkel adres. Extra belangrijk voor Instagram omdat je daar maar één verwijzing hebt voor al je posts. De link zit hier:

Instagram bio link, geschikt voor Linktree bio pagina.
Instagram bio link.

Een hindernis dus voor de stroom van verkeer is dus deze profielpagina. Je doet een post op Instagram en hierin nodig je mensen uit een product te bekijken. Bijvoorbeeld een online cursus. Het is onmogelijk daar, onbetaald, een verwijzing naar een webpagina bij te zetten.

Wat je dan kan doen is de geïnteresseerde lezer oproepen op de link in de bio van het profiel te klikken. En om nu niet de hele tijd deze link aan te passen, of je wil meerdere aanpassingen doen, kun je ook een speciale pagina maken met alleen maar verwijzingen en die koppelen.

Van Instagram, naar Linktree, naar Website
Stappen van Instagram, via bio pagina, naar eigen website.

Het geldt trouwens niet voor Instagram Stories waar daar kun je wel een verwijzing aanbrengen.

Het bedrijf Linktree is in dit gat gesprongen, en ze bieden een geweldige service. Je maakt een account aan en vervolgens koppel je door het invullen van formulieren je pagina’s en sociale media aan elkaar. Het ziet er meteen behoorlijk professioneel uit, een aanrader: Linktree

Pagina in eigen beheer

Op de langere termijn kleven er nadelen aan een externe dienst en is het zaak onafhankelijk te zijn en te blijven. Het is een belangrijke stap voor elke producent om vroeg of laat te overwegen waar je eigen baas wil blijven. Vooral aan gratis producten kleven nadelen.

De drie grootse voordelen om linktree-pagina in eigen beheer te nemen zijn:

  • Beter voor SEO
  • Controle over je merk en domein
  • Toevoegen tracking tags

Dan is het beter zelf zo een overzicht van verwijzingen te maken en die te plaatsen op een domein van jezelf. Precies dat heb ik afgelopen week gedaan. Eentje op een eigen domein, eentje op een subdomein. Als je het leuk vindt, beneden heb ik mijn manier van werken gedeeld.

“The best time to plant a tree is twenty years ago. The second best time is now.”

Beter kopen dan lenen

Kortom: Linktree is een mooie, snelle manier om Instagram te koppelen aan je andere online assets. Maar, ben je een producent die serieus gebruik wil maken van social media verkeer en deze kanalen wil inzetten voor goede naamsbekendheid, meer volgers, meer traffic, zorg dan voor je pagina.

Het idee om daar de meest recente en onmisbare links te plaatsen is een prima uitgangspunt en ook heel nuttig voor het Twitterprofiel. Het is een belangrijke pagina, dus beter kopen dan uiteindelijk lenen.

Maak je eigen linktree pagina. Ik vond een sjabloon en paste het aan naar mijn smaak. In HTML en met een editor. Toen ik klaar was, heb ik een repository op GIT aangemaakt op de server van mijn webhosting. Telkens als ik een wijziging aanbreng op mijn computer en die via GIT push, verandert de webpagina. Ik vond de instructies op GitHub.

Link van Twitter naar bio pagina.
Link naar bio site op Twitter.

Mijn Micro Landingspagina:

https://rob.hoeijmakers.net

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven