ChatGPT’s Code Interpreter: Coderen zonder code

ChatGPT's Code Interpreter doorbreekt de barrière tussen coderen en niet-programmeurs. Ontdek deze real-life reis van een blogger die de kracht van AI in gegevensbeheer ontdekt.

Eindeloze nieuwe mogelijkheden met ChatGPT Code Interpreter, laat me je er doorheen leiden.

Python ontrafelen met ChatGPT’s Code Interpreter

Het landschap van digitale innovatie breidt zich altijd uit en het nieuwste juweeltje, of misschien beter een explosief, dat mijn aandacht trok is ChatGPT.

Met name de nieuwe bètafunctie: de Code Interpreter.

Deze functie is een prachtige samensmelting van machine learning en programmeren en maakt Python-codering toegankelijk voor mensen die, zoals ik, geen programmeur of data-analist zijn.

ChatGPT Code Interpreter is een nieuwe bètafunctionaliteit die is geïntegreerd in ChatGPT en waarmee gebruikers kunnen communiceren met Python-code door middel van natuurlijke taal. Deze functie maakt het mogelijk om complexe taken uit te voeren, zoals data analyse en manipulatie, zonder direct Python-code te hoeven schrijven of begrijpen.

Gebruikers voeren gewoon hun verzoeken of query’s in in gewone taal en de Code Interpreter vertaalt dat naar Python-code en voert de vereiste bewerkingen uit. De resultaten kunnen direct in de interface worden bekeken of geëxporteerd voor verder gebruik. 

Op het moment van schrijven is de functie ChatGPT 4 beta (abonnement vereist) en dus moet je het inschakelen in de ChatGPT-instellingen. Op dezelfde manier als plugins inschakelen.

Het is beta dus je moet het inschakelen in de ChatGPT-instellingen
Het is beta dus je moet het inschakelen in de ChatGPT-instellingen

Experiment van een blogger: Diep graven in digitale gegevens

Om je een idee te geven van de kracht en eenvoud, zal ik een voorbeeld uit mijn blogervaring met je delen. Ik wilde weten welke pagina’s op mijn blog wel actief waren, maar niet werden weergegeven in de resultaten van Google Search Console. Ze waren niet geïndexeerd of de algoritmes van Google vonden ze geen verkeer waard.

Het proces om dit probleem op te lossen bestaat traditioneel uit het exporteren van twee CSV-bestanden: een van Screaming Frog met een lijst van alle live pagina’s op mijn blog, en een andere van Google Search Console, met gegevens over de geïndexeerde pagina’s van mijn blog. Maar deze keer heb ik deze bestanden gewoon geüpload naar ChatGPT zonder enige opschoning of voorbewerking.

Vanaf daar was het proces net zo eenvoudig als praten met een collega. Ik vroeg de AI om bepaalde URL’s zoals tags, categorieën en pagina’s eruit te filteren en binnen enkele ogenblikken had ik mijn resultaten. Het was geen ingewikkelde warboel van URL’s, maar netjes opgemaakte titels.

ChatGPT Code Interpreter werkt met Google Search Console-gegevens
ChatGPT Code Interpreter werkt met Google Search Console-gegevens

Opgewonden door dit eerste succes besloot ik dieper te graven. Ik vroeg Google Search Console om een lijst van geïndexeerde URL’s en wendde me opnieuw tot ChatGPT om een lijst op te vragen van alle live pagina’s die niet in deze index waren opgenomen.

ChatGPT Code Interpreter werkt op Google Search Console-gegevens
ChatGPT Code Interpreter werkt op Google Search Console-gegevens

Het resultaat was bijna perfect. Het ervaren van dit niveau van verfijning maakte me een beetje duizelig. Dergelijke activiteiten gaan mijn kennis niet te boven, maar meer mijn ervaring. Ik gebruik het zo nu en dan, tegen de tijd dat ik het weer nodig heb moet ik het weer opzoeken en me er een weg doorheen banen. Dit kost veel tijd. Hiermee voel ik me echt gesterkt om dingen snel te controleren zonder de cognitieve belasting van iets dat ik weer zal vergeten.

Kanttekening: Hoewel mijn ervaring met de Code Interpreter over het algemeen positief was, kwam ik een eigenaardig geval tegen. De AI had per ongeluk de auteur veranderd in de titel en URL van een recensie die ik had geschreven. In een vreemde kronkel werd Bent Flyvbjerg, de werkelijke auteur van het boek ‘How Big Things Get Done‘, vervangen door ‘Bill Fisher’ in de URL van mijn recensie. Het is een kleine herinnering dat AI weliswaar krachtig en ongelooflijk nuttig is, maar niet waterdicht en soms onverwachte resultaten kan opleveren.

Van beginner tot professional: Mijn ervaring met de Code Interpreter

De taak, die normaal gesproken geavanceerde programmeerkennis van Python en veel tijd zou vereisen, was iets geworden wat ik in een paar eenvoudige stappen kon uitvoeren. En dat allemaal dankzij de Code Interpreter van ChatGPT.

Maar de Code Interpreter is meer dan een vertaler of debugger; het is ook een leraar en een partner. Het is een uitstekend hulpmiddel voor Python-leerders op alle niveaus. Het vertaalt instructies in natuurlijke taal naar Python-code en helpt gebruikers zoals ik om beter te begrijpen hoe Python praktisch kan worden toegepast.

ChatGPT’s Code Interpreter is een innovatieve mix van AI en programmeren die Python coderen vereenvoudigt, waardoor datamanipulatie een haalbare taak wordt voor iedereen. Of je nu een bedrijfsanalist bent die gegevens bewerkt, een student die Python leert of een blogger zoals ik die gewoon een duik wil nemen in de codeerwereld, de Code Interpreter is jouw gids door het onbekende gebied van Python programmeren.

P.S. Een interessant aspect van mijn avontuur met de Code Interpreter was dat ik geen enkele regel code hoefde te schrijven. Het is echter het vermelden waard dat je tijdens de interactie met deze tool niet helemaal gescheiden bent van de onderliggende Python-code.

Door simpelweg op bepaalde knoppen te klikken, wordt de Python-code onthuld die je verzoeken aanstuurt. Dus voor degenen die nieuwsgierig zijn of Python aan het leren zijn, is deze functie van onschatbare waarde als hulpmiddel bij het leren, omdat het real-time Python-voorbeelden geeft voor de taken die je uitvoert. Je kunt de Python-code zelfs kopiëren voor eigen gebruik. Ik heb hieronder een screenshot toegevoegd om deze unieke functie te illustreren.

ChatGPT-code-interpreter deelt de eigenlijke (verborgen) Python-code

Voorbeeld van Code Interpreter aan het werk

Hier zie je ChatGPT Code Interpreter aan het werk op een aantal zeer rommelige CSV-gegevens over Robert de Niro en zijn beoordelingen in Rotten Tomatoes. Het begint met het opschonen van de gegevens en dan vraag ik om ze uit te zetten in een grafiek.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven