Maak een website binnen 60 minuten (2022)

Wat zijn de mogelijkheden als je heel snel een website nodig hebt? Zeg maar binnen een uur of zo.

(Kijk hier voor de algemene gids website maken: Vier manieren om je eigen website of blog te maken (2023))

Dit artikel bijgewerkt in oktober 2022 voor de update over Adobe Express, voorheen bekend als Adobe Spark. Ik heb ook de website builder van Canva toegevoegd.

Enkele pagina site

In dit artikel ga ik uit van een enkele webpagina die geschikt is voor weergave op het kleine en grote scherm. De namen voor dit soort eenvoudige sites met alle elementen op één pagina variëren: Single page site, Single pager, One-page website, Landing page.

Lees hier meer over landingspagina’s maken.

Of voor een enkele pagina met een tijdelijke functie: holding page, lock screen, coming soon.

Er zijn verschillende online tools voor het maken en beheren van dit soort sites. Voor alle mogelijkheden geldt dat de hosting door de dienst wordt gedaan, maar dat een domein kan worden toegevoegd. Dat vergt wat meer werk en geduld. Het adres van de site is natuurlijk uniek, kan een naam bevatten en kan gebruikt worden als ‘coming soon’ pagina of als springplank naar een andere online module, bijvoorbeeld een pop-up shop.

Carrd

Met deze dienst bouwt u razendsnel een “one page” website. Dit kan zijn voor uw persoonlijk profiel, een landingspagina voor een e-mailcampagne of misschien iets anders, uitgebreider. De dienst is gratis, maar heeft een uitgebreidere optie waarbij je ook statistieken, formulieren, je eigen domein en meer kunt gebruiken.

Het opzetten van een website is echt snel en eenvoudig. Je kiest een sjabloon, past de vastgelegde gebieden voor teksten en foto’s aan, en je publiceert. Ik maakte deze site in minder dan 15 minuten:

Enkele pagina website in Carrd
Enkele pagina website in Carrd

Enkele pagina website in Carrd.

Alles binnen carrd.co is in de Engelse taal, zowel in de bediening als in de voorbeeldsites, maar in principe is de taal eenvoudig aan te passen. Of de site vindbaar is in een zoekmachine moet ik afwachten, en statistieken krijg je niet met de basisversie. Aanpassen en verder onderhoud is dan weer heel eenvoudig

https://carrd.co

Adobe Express

Adobe biedt ook de mogelijkheid om snel en gratis een website met één pagina te maken. Ik probeerde de gratis versie en maakte dit in 15 minuten:

Adobe Express pagina

Express is niet specifiek bedoeld voor websites, maar ook voor allerlei uitingen op Social Media. Met Express kun je prachtige ontwerpen maken, en snel delen op Facebook, LinkedIn, Twitter, enz.

Met Adobe Express kon ik snel aan de slag, ze bieden een breed scala aan sjablonen, maar het is niet echt bedoeld voor het publiceren van een permanente website met één pagina. Het is meer een zeer toegankelijke versie van Canva. De moeite waard om te bekijken, vooral als je al een licentie hebt van Adobe:

https://express.adobe.com/

Linktree

Dit is ook een vorm van een Single Page, maar met de bedoeling om snel een pagina op te zetten die uw publiek naar meerdere plaatsen op het web verwijst. Ze bieden momenteel ook een gratis en een betaalde dienst aan. Het opzetten kon niet eenvoudiger, en het duurde misschien vijf minuten om een account aan te maken. Het is ook een fluitje van een cent, maar ik zou dit niet echt een site noemen. Maar dit kan handig zijn voor ad hoc zaken zoals een evenement of nieuwsberichten.

https://linktr.ee

Lees meer over het zelf maken van een Linktree.

Mobile friendly list of links in Linktree
Mobiel vriendelijke lijst van links in Linktree

About.me

Een site waar je snel en efficiënt je eigen profiel kunt aanmaken. Met een foto, een korte biografie en links naar de social media profielen. Werkt heel intuïtief, maar het doel is om één persoon te presenteren. Dus niet erg geschikt voor een product, bedrijf of evenement. Helaas heeft de gratis versie geen statistieken.

https://about.me

Canva website builder

Onlangs heeft Canva een functie toegevoegd om een website of webpagina te ontwerpen en te publiceren. Ik heb het even geprobeerd en hier is mijn vijf minuten werk website:

https://kjs.my.canva.site/delicious-food-for-every-mood

Ook Canva biedt een rijke set sjablonen en opties binnen een eenvoudige flow.

GitHub pagina

Voor de meer tech-savvy persoon is er een optie om gratis en snel een pagina te maken via GitHub Pages. U plaatst uw site (openbaar) op GitHub en controleert hem op publicatie. GitHub Pages heeft ook een aantal sjablonen beschikbaar. Deze optie vereist dat je al bekend bent met GitHub, en is daarom zeker niet voor iedereen geschikt.

Your website with Github Pages
Uw website met Github Pages

Overzicht van diensten

Dit overzicht is niet helemaal volledig en als ik een dienst heb gemist laat het me weten. Alle diensten en manieren die ik hier heb opgesomd dienen hun eigen doel. Als het gaat om het snel bouwen van een mooie single page website, heeft carrd.co de sterkste kaarten in handen.

Als er ambities voor de langere termijn zijn met de site, geef ik de voorkeur aan GitHub of een uitgebreidere online dienst zoals Squarespace of Wix voor een website en Ghost voor bloggen. Je hostingprovider kan ook andere tools hebben die je op weg kunnen helpen. Eerder schreef ik over vier manieren om een website te bouwen en te onderhouden.

Veel plezier!

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven