HDR-video opnemen en streamen

Hoe kun je zelf een HDR-video produceren en beschikbaar maken voor een publiek?

Ik heb uitgelegd hoe je de kleurrijke HDR video’s op je eigen beeldscherm kunt bekijken. Maar hoe kun je zelf een HDR video produceren en beschikbaar maken voor een publiek?

HDR opnemen

Wat mij ertoe bracht me te verdiepen in het produceren van HDR video was een terloopse opmerking van Marques Brownlee dat hij op het punt stond om voor al zijn video’s over te schakelen op HDR. Als producent van video brengt dit heel wat veranderingen en upgrades met zich mee. Alle vereiste componenten om de HDR-video op te nemen, te bewerken, op te slaan en af te spelen, te streamen en uit te zenden moeten aanwezig zijn.

Deze elementen, die zo zijn opgezet dat het proces kan worden herhaald, wordt de pijplijn genoemd. Met andere woorden, alle hardware en software in deze pijplijn moet in staat zijn om met HDR te werken. Camera, editing software, editing hardware, streaming servers.

Ik ben geen professionele videoproducent maar wel enthousiast. En om het beter te begrijpen heb ik een pijplijn uitgeprobeerd en getest om HDR te produceren en af te spelen. Omdat de technologie in opkomst is moet je een beetje puzzelen. Voorlopig heb ik veel vooruitgang geboekt maar ook gefaald.

iPhone die HDR opneemt

De iPhone 12 mini die ik gebruik is in staat om HDR video op te nemen met 30 frames per seconde. In donkere omstandigheden merk je het verschil in kwaliteit meteen:

Voorbeeld bij weinig licht. Links zonder HDR en rechts met HDR.

De video neemt meer ruimte in en ik zie een ander kleurprofiel opgenomen:

BT.2020 HLG (9-18-9)

Stream je eigen HDR video

Ik heb nu een HDR video opgenomen en ik ben in staat om het af te spelen op de telefoon. Het volgende wat ik wil doen is hem verspreiden naar een breder publiek (en het bewerken volledig overslaan).

Natuurlijk kan ik het delen als een bestand en het bekijken op de nieuwste iMac. Maar wat dacht je ervan om het beschikbaar te maken als een stream?

Ik heb de HDR video rechtstreeks vanaf de iPhone geupload naar Youtube, maar dat werkte niet meteen.

Maar Vimeo werkte wel. Je ziet een voorbeeld hieronder. Er staat een klein icoontje in de blauwe titel dat aangeeft dat deze video HDR heeft.

Voorbeeld 4K video met HDR. Geschoten op iPhone 12 mini. Gemaakt in omstandigheden met weinig licht.

Conclusie

Het ontbrekende stuk is nu om te kijken naar bewerkingssoftware die werkt met HDR videobestanden. Ik werk veel met Camtasia en die software is niet compatibel met HDR. Logisch, denk ik, want het is gericht op screencasts. Ik zal eens kijken naar iMovie en Final Cut, die zouden het moeten ondersteunen.

HDR biedt kwaliteit voor video, maar is nog steeds high end. Je hebt de juiste opnameapparatuur nodig, specifieke bewerkingssoftware, krachtige computers om te bewerken, meer opslag en afspelen en streamen.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven