Het Headless CMS

Een headless CMS is een type CMS dat de content management functionaliteit scheidt van de front-end presentatielaag van een website of applicatie.

Versla de draak en vind het juiste headless CMS.

Een headless CMS (content management systeem) heeft geen ingebouwde front-end functionaliteit en biedt in plaats daarvan een API (application programming interface) voor ontwikkelaars om met hun eigen code toegang te krijgen tot de inhoud en deze weer te geven op de front-end. Dit betekent dat de front-end kan worden gebouwd met elke taal, elk kader of elk platform dat verbinding kan maken met de API, waardoor het flexibeler wordt en losgekoppeld van het CMS.

De term “headless” komt van het feit dat het CMS geen “hoofd” heeft (d.w.z. geen ingebouwde front-end) en zich in plaats daarvan richt op het aanbieden van een API voor het beheer van de inhoud.

Headless CMS’en worden steeds populairder omdat ze meer flexibiliteit en schaalbaarheid bieden, aangezien de front-end kan worden gebouwd met behulp van elke technologie, los van het CMS. Dit maakt ook het gebruik van meerdere front-end kanalen mogelijk, zoals web, mobiel, slimme apparaten en zelfs spraakassistenten. Het maakt ook betere prestaties en personalisatie mogelijk, omdat de front-end kan worden geoptimaliseerd voor specifieke apparaten of contexten zonder te worden beperkt door het CMS.

Dit is anders dan bij traditionele of monolithische CMS’en, die meestal een ingebouwde front-end hebben die nauw geïntegreerd is met de content management functionaliteit. Dit kan het moeilijker maken om de front-end aan te passen of om meerdere front-end kanalen te gebruiken.

In een headless CMS zijn de backend en de frontend wel met elkaar verbonden, maar in plaats daarvan via een application programming interface (API).

Houd er rekening mee dat Headless CMS’en niet de beste oplossing zijn voor alle use cases, het is vooral nuttig voor degenen die meer flexibiliteit en schaalbaarheid willen in hun web of mobiele applicatie en ook voor degenen die gepersonaliseerde ervaringen willen creëren.

Headless CMS leveranciers en producten

Hier volgt een overzicht van leveranciers van headless CMS producten.

 • Agility CMS: een flexibel en krachtig CMS dat een groot aantal functies biedt voor het beheren en leveren van content, inclusief ondersteuning voor meerdere talen en teams.
 • Airtable: Een CMS dat een spreadsheet-achtige interface biedt om uw gegevens te beheren en het kan worden geïntegreerd met uw statische website.
 • ButterCMS: een CMS dat zich richt op eenvoud en gebruiksgemak, met een breed scala aan tools voor het creëren en beheren van content.
 • Caisy: Volgende generatie CMS waarmee u content kunt beheren en creëren voor alle apparaten.
 • Cockpit: Een eenvoudig, lichtgewicht en open-source CMS.
 • Contentful: een CMS dat een breed scala aan tools biedt voor het beheren en leveren van content over meerdere platformen.
 • Cosmic JS: Cosmic JS is een CMS dat een krachtige set tools biedt voor het beheren en leveren van content, inclusief ondersteuning voor meerdere talen en teams.
 • DatoCMS: een headless CMS dat een schone, intuïtieve interface biedt en een breed scala aan functies voor het beheren en leveren van content.
 • Directus: een open-source, self-hosted en aanpasbaar headless CMS.
 • Forestry: Een CMS dat een intuïtieve UI biedt om uw statische websites te beheren, het is gebouwd bovenop git.
 • Ghost: Ghost is een headless CMS dat een schone, eenvoudige en krachtige interface biedt voor het beheren van uw content.
 • GraphCMS: een headless CMS dat zich richt op gebruiksgemak, samenwerking en een krachtige GraphQL API.
 • HeadlessCMS: HeadlessCMS is een open-source headless CMS dat een eenvoudige en intuïtieve interface biedt voor het beheren van uw content.
 • Kentico Kontent: Kentico Kontent is een CMS dat een complete set tools biedt voor het beheren en leveren van content over meerdere kanalen en platforms.
 • Kontent.ai: een CMS dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om gebruikers te helpen bij het creëren, beheren en optimaliseren van digitale content.
 • NetlifyCMS: Open source, git-gebaseerd, headless CMS dat werkt met statische site generatoren.
 • Prismic: een CMS dat een gebruiksvriendelijke interface en krachtige editing tools biedt.
 • Sanity: een open-source, real-time headless CMS dat zich richt op flexibiliteit en ontwikkelaarservaring.
 • Squidex: Squidex is een CMS waarmee u uw content kunt beheren met behulp van een flexibel datamodel en een intuïtieve webinterface.
 • Storyblok: een headless CMS dat een breed scala aan functies biedt voor het creëren en leveren van content, met een focus op gebruiksgemak en flexibiliteit.
 • Strapi: open-source, self-hosted headless CMS dat eenvoudig maatwerk en een groot plugin-ecosysteem mogelijk maakt.
 • Wagtail: Wagtail is het toonaangevende open-source Python CMS.
 • Webiny: Webiny is een serverloos headless CMS waarmee u uw content kunt beheren via een eenvoudige en intuïtieve webinterface.

Voorbeeld: Ghost

Deze blog is gebouwd op WordPress maar de Engelstalige versie op Ghost. Ghost is een open-source, node.js gebaseerd headless CMS dat ontworpen is om gemakkelijk te gebruiken, aanpasbaar en efficiënt te zijn.

Met Ghost kunnen gebruikers inhoud creëren, beheren en organiseren met behulp van de ingebouwde editor, en het stelt de inhoud bloot via een RESTful API, die kan worden geconsumeerd door elke front-end technologie of framework. Ghost gebruikt ook markdown voor opmaak en heeft ingebouwde SEO-functies.

Headless CMS’en zoals Ghost stellen ontwikkelaars in staat het content management systeem los te koppelen van de front-end presentatielaag, wat in veel situaties voordelig kan zijn. Het kan de ontwikkelingssnelheid verhogen, de schaalbaarheid verbeteren en het gemakkelijker maken om gepersonaliseerde, dynamische en responsieve gebruikerservaringen te creëren.

In mijn geval kan ik besluiten om de volledige lay-out en het ontwerp direct te wijzigen.  

Voorbeeld van thema's bij een Ghost blog. Ook Ghost CMS is een voorbeeld van een headless CMS.
Ghost Themes voor een headless CMS.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven