Is WhatsApp sociale media?

Hoe ervaren en gebruiken mensen WhatsApp? Als iets om berichten te versturen binnen een sociaal netwerk of toch meer als sociale media waarop je persoonlijk informatie deelt.

Is Whatsapp sociale media? Een voorbeeld met de WhatsApp app.

Lijkt een eenvoudige vraag met een eenvoudige uitkomst. Op persoonlijk vlak is het ja of nee. Maar na een koffietafelgesprek over dit onderwerp met een goede vriendin bleek dat ik dacht dat WhatsApp een connectiviteitsapp is en zij dacht dat WhatsApp een sociaal medium is.

Om wat meer onderzoek te doen deed ik een poll op Twitter met deze vraag, het bleek dat precies de helft van het publiek WhatsApp een sociaal medium vond en de andere helft niet! Bijna precies 50/50.

Is WhatsApp een sociaal medium? Of is WhatsApp een social media? Afbeelding van een peiling in Twitter over deze vraag.
De peiling op Twitter over WhatsApp als sociale media.

Sociale netwerken versus sociale media

Nu las ik dit interessante en tot nadenken stemmende artikel van Ian Bogost in The Atlantic met de titel The Age of Social Media Is Ending. En naast een zeer kritische kijk op social media maakt hij een sterke scheiding tussen Social Networking en Social Media.

En nu wordt het misverstand over WhatsApp mij duidelijker. Het begon als Social Networking, maar vooral door groepen evolueerde het meer naar Social Media. Hier heb ik echt wat aan en ik heb mijn mening omgedraaid. Ik zie WhatsApp nu ook als sociale media.

Het voordeel van deze kennis? Ik kan WhatsApp nu ook als sociale media behandelen, mijn etiquette aanpassen en berichten in WhatsApp eerder negeren. Misschien werkt dat ook voor jou.

Dit bericht is ook gepubliceerd op de blog Chat voor Bedrijven.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven