Live videostreaming, een inleiding

Een van de grote veranderingen, transformaties, van de COVID pandemie is de opkomst van digitale video. Niet alleen de consumptie van deze video's via On Demand platforms als YouTube en Netflix, maar ook de eigenlijke persoonlijke productie.

Toen ik de basis eenmaal onder de knie had, de juiste software en gereedschappen, produceerde ik een aantal video’s om te streamen. Het voelde heel stimulerend om me bezig te houden met een medium waar ik lange tijd een vrij passieve consument was geweest. Het veranderde de manier waarop ik digitale media zie en gebruik op een fundamentele manier.

Hoe werkt het streamen van live video? Voor een goed begrip zal ik het antwoord in tweeën knippen. Ik zal in het kort de soorten streaming uitleggen en wanneer ze gebruikt worden en daarna zal ik wat dieper ingaan op de technologie om een meer complexe live uitzending samen te stellen. Dit artikel is voor de digitale liefhebber om het concept te begrijpen en om te beginnen experimenteren met live video.

Video streamen

Mensen gaan live op het web met hun persoonlijke stream. De producent legt misschien dagelijkse scènes of hun game-avonturen vast. Een ander idee voor een livestream is het uitzenden van een online evenement zoals een Zoom-vergadering of een webinar. Het kan ook iets meer geproduceerd zijn zoals een evenement of webcast.

Stream met één bron

Basis, streams met één bron. Het kan de video en audio rechtstreeks van de mobiele telefoon of een enkele camera zijn. Ik heb dit getest op YouTube en was vrij snel “on air”. Tenminste met een computer. Om dit vanaf je mobiel te kunnen doen moet je aan een aantal criteria voldoen. En ook Facebook maakt dit soort live streaming heel gemakkelijk en het kostte me een paar klikken om te beginnen met het uitzenden van live video. Dit kan bijvoorbeeld een geweldige manier zijn om video toe te voegen aan een podcast of om video van een camera rond het huis te delen.

Mooi voorbeeld van een single source live stream. Video van de maanbloem in Cambridge te openen.

Een vergadering of webinar livestreamen

Een andere optie die ik wil belichten is dat je een stream kunt gebruiken van je vergader- of webinar software, zoals Zoom of Webex, en deze koppelen aan een live streaming service. Met deze integratie kunt u uw online evenement uitzenden naar een breder publiek. U kunt deze optie gebruiken om bijvoorbeeld een interview dat u doet uit te zenden.

Live-streaming voorbeeld van Zoom Pro

Verbeterde live stream van meerdere bronnen

Als u live video streamt, kunt u natuurlijk ook video invoegen die eerder is gemaakt. Zoals een geproduceerde show of een nieuwsbulletin. U presenteert een live-evenement, maar u gebruikt ook eerder geproduceerde items. Of u wilt uw livestream versterken met titels, geluiden of beelden. Misschien heeft u meerdere bronnen zoals mensen op locatie of meerdere camera’s bij een evenement.

Als u meerdere bronnen heeft, camera’s, geproduceerde video’s, muziek, animaties, titels, kunt u Open Source Software genaamd OBS gebruiken om het allemaal samen te mixen. OBS is de afkorting van Open Source Broadcast Software en wordt uitgelegd als cross-platform streaming en opname software. Met deze software kun je een reeks scènes voorbereiden die je vervolgens aan elkaar kunt rijgen en naar een dienst kunt streamen voor distributie. Persoonlijk kostte het me een paar avonden spelen en uitleg kijken op YouTube om de basis zelf werkend te krijgen en om eerlijk te zijn voelt het geweldig om iets te kunnen produceren wat ik vroeger als een vorm van magie beschouwde.

Vanuit OBS haak je een video feed aan een service die het zal uitzenden. Dit kan bijvoorbeeld Youtube of Twitch zijn.

Open Source Uitzending (OBS). Live video mixen en streamen.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven