Hoewel WhatsApp end-to-end-encryptie gebruikt voor al zijn chats, zijn er een paar redenen waarom Signal als meer privé kan worden beschouwd dan WhatsApp.
Inhoudsopgave
- Signal gebruikt een meer geavanceerd encryptieprotocol genaamd het Signal Protocol, dat onafhankelijk is gecontroleerd en als veiliger wordt beschouwd dan het encryptieprotocol dat WhatsApp gebruikt.
- Signal is een open-source project, wat betekent dat de code openbaar is en door iedereen kan worden bekeken en gecontroleerd. Dit zorgt voor een hoger niveau van transparantie en veiligheid, in tegenstelling tot het eigen encryptieprotocol van WhatsApp.
- Signal verzamelt of bewaart geen metadata over je berichten, terwijl WhatsApp sommige metadata verzamelt, zoals de telefoonnummers van de afzender en ontvanger(s) en de tijd en datum van de berichten.
Eigendom van Signal
Laten we het geld volgen en kijken wie de eigenaar is van Signal. Signal is een non-profit organisatie, het is eigendom van de Signal Foundation die in 2018 is opgericht door Moxie Marlinspike en Brian Acton.
Brian Acton is een medeoprichter van WhatsApp, hij verliet het bedrijf en doneerde later 50 miljoen dollar aan Signal Foundation om de ontwikkeling van de Signal-app te helpen financieren. De organisatie richt zich op het ontwikkelen van open-source, end-to-end versleutelde berichten- en spraakgesprekstechnologie.
Omdat Signal een non-profit organisatie is en geen eigendom van een groter bedrijf zoals WhatsApp, dat eigendom is van Facebook, betekent dit dat Signal minder snel beïnvloed zal worden door externe partijen.
Signal’s groeiende gebruikersbestand
Het is moeilijk om het gebruik van Signal en WhatsApp te vergelijken omdat het allebei veelgebruikte berichtenapps zijn, maar Signal heeft een kleiner gebruikersbestand dan WhatsApp.
Volgens gegevens van SimilarWeb is WhatsApp de populairste berichtenapp ter wereld, met meer dan 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers vanaf 2021. Ter vergelijking, Signal heeft een aanzienlijke toename in downloads en gebruik gezien na enkele privacy controverses rond WhatsApp en andere messaging apps, maar heeft nog steeds een kleinere gebruikersbasis.
Groot pluspunt, er is ook een desktop-app voor Mac, Windows en Linux. Werkt echt goed. Een nadeel is dat bestaande chats om privacyredenen niet worden overgenomen.
Het is belangrijk om op te merken dat het gebruikersbestand van Signal nog steeds groeit, en dat het gebruik ervan snel toeneemt. En ik moet wel zeggen dat Signal de laatste jaren veel verbeterd is. In de onboarding en ook in de gebruikerservaring. Zowel Signal als WhatsApp bieden hoogwaardige functies voor spraak- en videogesprekken, dus qua functies gaan ze nek aan nek.
Signal is zeker een grote concurrent van WhatsApp als het manieren of momentum vindt om de gebruikersbasis verder te vergroten.